NU.nl begint dagelijkse nieuwspodcast

Nieuws |

Dat vertelt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. De presentatoren zullen de luisteraar in maximaal vijftien minuten bijpraten over het laatste nieuws en de nieuwsagenda voor die dag. Waar mogelijk schuiven specialistische NU.nl-redacteuren aan voor extra duiding.
“We zoeken altijd naar nieuwe manieren om mensen een overzicht van het nieuws te geven”, zegt Hoekman. “Dat deden we met tekst, en ook video hebben we omarmd, maar met audio deden we nog weinig.” NU.nl maakt op dit moment al twee specialistische podcasts: de Week van NUtech en de door ING gesponsorde podcast Klaar voor de Start.

Forensen

De voornaamste doelgroep van Dit wordt het nieuws zijn forensen. “Mensen kunnen zich laten bijpraten in de trein, op de fiets of in de auto. Automobilisten checken NU.nl nu misschien even snel bij het stoplicht, maar verder bedienen we die groep nu niet.”

Het is niet moeilijk, dus waarom niet?

NU.nl is in Nederland de eerste met een dagelijkse nieuwspodcast. “Er zijn al veel goede podcasts, zoals Haagse Zaken van NRC, maar ik voelde zelf de behoefte aan een podcast die me dagelijks bijpraat. Ook op de redactie lopen er een paar enthousiastelingen rond. We hebben besloten er niet uren over te gaan vergaderen, maar gewoon te beginnen”, zegt Hoekman. “Moeilijk is het niet, dus waarom niet?”

Intiemere vorm

De podcast wordt gemaakt door drie NU.nl-redacteuren, waarvan er één speciaal is aangetrokken vanwege diens podcasting-ervaring. De toon wordt losser dan de neutrale huisstijl die de site kenmerkt. “Een podcast is een intiemere vorm. Als luisteraar heb je het gevoel dat er iemand met jou aan het praten is.”
Hoekman ziet Dit wordt het nieuws als aanzet voor NU.nl om meer uit audio te halen. “Je ziet dat nieuws in audiovorm groeit, niet alleen podcasts, maar ook op de ‘praatpalen’ Google Home en Amazon Alexa. Als die er straks ook in het Nederlands zijn, willen we daar op kunnen inspringen.”

Meteen beginnen

Eventuele adverteerders zijn nog niet gepolst. “Daar wilde ik niet op wachten. Eerst maar eens afwachten of het publiek net zo enthousiast is als wij.”
De officiële eerste aflevering verschijnt donderdag, maar er staan al een pilot en een ‘generale repetitie’ online; die zijn te beluisteren op SoundCloud en in iTunes. De podcast zal ook vindbaar zijn in de podcast-app van Android en op NU.nl zelf.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.