Politieke voorlichters zien contact met journalisten als een spel

Nieuws |

Metaforen

De onderzoekers spraken met voorlichters van alle grote Nederlandse politieke partijen, met uitzondering van de PVV, die weigerde.  In de analyse van de interviews focusten ze op de metaforen en uitdrukkingen die de voorlichters gebruiken om hun eigen rol en de relatie met talkshow-journalisten te duiden. Hun woordgebruik is volgens de onderzoekers relevant, omdat eruit blijkt dat de relatie tussen politici, voorlichters en journalisten wordt gekenmerkt door verborgen strategieën.

Spel

De eerste vaak gebruikte metafoor die voorlichters gebruiken is die van het spel. Zij zien het contact met talkshow-journalisten als  een strategisch spel, waarbij het de kunst is om een evenwicht te vinden tussen gemeenschappelijke en tegenstrijdige belangen. Ze zien het als hun rol om de ‘regels van het spelletje’ goed te kennen en winnende strategieën te bedenken voor de politici die ze vertegenwoordigen.
Daarnaast is de relatie tussen politieke voorlichters en journalisten vooral een machtsspel, waarbij de bekendheid van politici bepaalt over hoeveel onderhandelingskracht de voorlichter beschikt die hem of haar vertegenwoordigt.

Toneelstukje

Daarnaast wordt de metafoor van een toneelstuk vaak gebruikt in relatie tot de voorbereidingen die pr-adviseurs treffen voordat een politicus aanschuift bij een talkshow. Voorlichters zien het als hun rol dat ze zoveel mogelijk controle hebben over de invulling van een talkshow en zorgen ervoor dat de politici die ze vertegenwoordigen zich gedragen volgens plan.

De kijker moet niet de indruk krijgen dat hij naar een toneelstuk kijkt

Spontaniteit is hierbij minder belangrijk dan een goed georkestreerde presentatie van de politici. Desondanks benadrukken voorlichters dat er niet teveel vooraf gepland moet worden, want de kijker moet niet de indruk krijgen dat hij of zij naar een toneelstuk kijkt.
Birte Schohaus, Marcel Broersma & Huub Wijfjes. Negotiation Games: Play metaphors in the journalist–source relationship between political PR and talk shows. Journalism Practice

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.