‘Publiek heeft ander beeld bij nepnieuws dan journalisten’

Nieuws |

Zij hangen de term ‘fake news’ op aan hun algehele ontevredenheid met het nieuwslandschap en de informatievoorziening, concluderen onderzoekers van het Reuters Institute (onderdeel van de Universiteit van Oxford). Niet alleen hoax-websites, maar ook bona fide nieuwsmedia, politici én platforms als Facebook worden gezien als onderdeel van het probleem.
“Vals nieuws bestrijden is belangrijk”, zeggen de onderzoekers, “maar gaat voorbij aan het bredere probleem dat mensen het gevoel hebben dat veel informatie die ze tegenkomen, met name online, bestaat uit slechte journalistiek, politieke propaganda of misleidende vormen van reclame en gesponsorde content.”
De resultaten zijn gebaseerd op enquêtes en focusgroep-interviews en de respondenten kwamen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Finland. Het hele onderzoeksrapport is hier in zijn geheel in te zien. In het rapport zijn ook de overige bevindingen te lezen, zoals het feit dat maar weinig nieuwsbronnen massaal vertrouwen genieten.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.