Relatie tussen journalisten en NGO's is (nog steeds) ongemakkelijk

Nieuws |

In haar onderzoek analyseerde Kogen hoe journalisten keuzes maken over de informatie die zij opnemen in nieuwsverhalen over humanitaire crises. De resultaten brengen aan het licht dat journalisten terugdeinzen voor het suggereren van oplossingen. Waarom? Journalisten wijzen naar de ongemakkelijke relatie die ze hebben met NGO’s.

Oplossingen

Als uitgangspunt voor haar onderzoek nam de onderzoeker de hongersnood in Afrika. Ze sprak met 19 Amerikaanse journalisten die nieuwsverhalen over dit onderwerp schreven. Dit deed ze aan de hand van semi-gestructureerde interviews; de journalisten werden geïnterviewd aan de hand van een vooraf opgestelde vragenlijst.
Uit haar analyse blijkt dat de absolute meerderheid van de journalisten het niet als hun rol beschouwt om een oplossing voor het probleem aan te dragen in hun stuk; dit wordt als onwenselijk, onprofessioneel en onethisch gezien. Journalisten geven daarom de voorkeur aan neutrale berichtgeving, waarin NGO’s in mindere mate worden genoemd.

Geen verlengde van NGO’s

Volgens de onderzoeker komt dit door de complexe relatie tussen journalisten en NGO’s: journalisten zijn niet zelden van hen afhankelijk voor informatie, transport en soms zelfs onderdak. ‘Het creëert een ongemakkelijke spanning als een NGO vervolgens niet wordt genoemd in een artikel’, aldus meerdere journalisten. Neutrale berichtgeving zou moeten voorkomen dat journalisten worden gezien als ‘spreekbuis’ of ‘verlengde’ van een NGO.

Eerder onderzoek sprak juist van een toenemende invloed van NGO’s op mediaberichtgeving.

De resultaten zijn opvallend, omdat eerder onderzoek juist sprak van een toenemende invloed van NGO’s op mediaberichtgeving. Hierin was echter sprake van een geheel andere casus, doordat mediaberichtgeving over de Syrische burgeroorlog werd geanalyseerd. Of NGO’s ook mediaberichtgeving over andere crises kleuren is daardoor niet vast te stellen.
Lauren Kogen. News You Can Use or News That Moves?, Journalism Practice

Wat zegt de wetenschap?

In de rubriek Wat zegt de Wetenschap? geeft Dirck de Kleer regelmatig een update van relevante wetenschappelijke publicaties over journalistiek.
Foto door Alun McDonald/Oxfam

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.