Robotnieuws geduchte concurrent van 'handmatig' nieuws

Nieuws |

De onderzoekers stellen dit op basis van twee experimenten, waaraan in totaal 618 deelnemers meededen. Eerst keken ze naar de verwachtingen die deelnemers hadden van geautomatiseerd nieuws en handmatig geschreven nieuws en vervolgens maten ze hun daadwerkelijke percepties hiervan.

Vergelijkbare berichten

Deelnemers beoordeelden geautomatiseerde en menselijk geschreven nieuwsberichten op basis van drie dimensies: kwaliteit, leesbaarheid en geloofwaardigheid. Alle nieuwsartikelen waren vergelijkbaar in lengte (93 – 280 woorden) en gingen over dezelfde thema’s (sport, entertainment en economie). De handmatig geschreven nieuwsartikelen kwamen van de Duitse nieuwswebsites Welt, Stern en Finanzen, de geautomatiseerde nieuwsartikelen werden aangeleverd door het Duitse softwarebedrijf AX Semantics, dat data omzet in nieuws.

Even leesbaar, even geloofwaardig

Uit de experimenten kwam naar voren dat deelnemers hogere verwachtingen hebben van handmatig geschreven nieuws in termen van kwaliteit en leesbaarheid, maar ook dat ze geautomatiseerd nieuws geloofwaardiger vinden. Maar als deelnemers vervolgens daadwerkelijk een artikel lezen, blijken geautomatiseerd en handmatig geschreven nieuws ongeveer even hoog te scoren op zowel kwaliteit en leesbaarheid als geloofwaardigheid.

Uitzondering

Er is een uitzondering: als deelnemers een geautomatiseerd en menselijk geschreven nieuwsbericht naast elkaar lezen op één scherm, dan scoort geautomatiseerd nieuws hoger op geloofwaardigheid en door mensen geschreven nieuws hoger op leesbaarheid.
Verder valt op dat deelnemers sceptisch waren over de kwaliteit van alle nieuwsberichten, ongeacht de nieuwsvorm. Volgens de onderzoekers komt dit doordat nieuwslezers vaak te hoge verwachtingen stellen van de kwaliteit van het nieuws.
Mario Haim & Andreas Graefe. Automated News: Better than expected? Digital Journalism.

Fotocredit: Roos mei

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.