Salon tegen adblockgebruikers: help mee met cryptovaluta delven

Nieuws |

Adblocksoftware is een doorn in het oog van sites die het moeten hebben van advertentie-inkomsten. Daarom krijg je bij veel nieuwssites tegenwoordig een melding: zet je adblocker voor deze site uit, zodat wij ons geld kunnen verdienen.
De Amerikaanse nieuwssite Salon presenteert deze week een nieuwe, creatieve oplossing voor het ‘probleem’ adblockers. Internetbezoekers die gebruik maken van een adblocker krijgen het verzoek om ongebruikte computerrekenkracht beschikbaar te stellen aan Salon. Die rekenkracht wordt door Salon ingezet om te delven naar cryptovaluta.

Betalen met stroom

Wie computerrekenkracht doneert aan Salon, krijgt vervolgens een advertentievrije site. Met andere woorden: in het nieuwe model van Salon betalen gebruikers niet met aandacht (advertenties rondom de artikelen die ze lezen), maar met stroom (een hogere energierekening door de hulp bij crypto-minen).
‘Uw computer zelf kan ons helpen om onze redacteuren en journalisten te betalen,’ schrijft Salon in een toelichting op het nieuwe verdienmodel.
De software om bezoekers te laten meedelven heet Coinhive. De software is alleen actief op het moment dat je Salon.com als site open hebt staan. Op de site van Coinhive staat dat uitgevers met 10 tot 20 actieve miners circa 74 dollar per maand kunnen verdienen.
Eerder was er ophef rondom Coinhive omdat onder meer The Pirate Bay de software gebruikte zonder toestemming van internetbezoekers. Er werd computerrekenkracht geleend zonder dat men er erg in had.
Foto door Marco Verch

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.