Stijn Joye – Universiteit Gent

Nieuws | Journalistiek onderzoek
  • Redactie
  • 28 augustus 2016
  • 240 woorden , 1 min. lezen

Naam: Stijn Joye
Kennisinstituut en afdeling: Universiteit Gent – Vakgroep Communicatiewetenschappen
Functie: Professor (tenure track)
(Inhoudelijke) specialisatie: internationaal nieuws, met focus op rampenberichtgeving en representatie van lijden

1) Tot welke journalistieke en/of wetenschappelijke (voor zover betrekking op de journalistiek) inzichten ben je gekomen in 2015?

Het steeds centraler staan van de factor ‘nabijheid’ in internationale berichtgeving (zowel in selectie als in beeldvorming) wat onder meer tot uiting komt in toenemende mate van domesticatie en teloorgaan van ‘pure’ buitenlandberichtgeving. Onze blik op de wereld wordt steeds enger en enger.

2) Welke nieuwsmerk, platform of journalist heeft jou het meest verrast in 2015?

VRT nieuwsdienst met de beslissing om te experimenteren met het concept van ‘constructive journalism’ aan de hand van verschillende speciale reeksen zoals bijvoorbeeld ‘Afrika Anders’.

3) Wat ga je het komende jaar zelf onderzoeken/waar ga je mee verder qua onderzoek? Waar gaat jouw beroepsorganisatie zich primair mee bezighouden?

De emotionele en sociale rol van nieuwsmedia in rampsituaties alsook de praktijk van domesticatie in buitenlandberichtgeving.

4) Welke andere ontwikkelingen in de journalistiek wil je in 2016 met veel belangstelling gaan volgen?

De brede impact van de nieuwe beheersovereenkomst voor publieke omroep VRT en wat dit betekent voor hun nieuwsaanbod alsook de relatie met de commerciële zender en de krantengroepen op het vlak van (digitale) nieuwsvoorziening.

5) Welke (internationale) onderzoeker, organisatie, nieuwsbedrijf of journalist moeten we zeker in de gaten gaan houden?

Heel erg benieuwd naar het nieuwe werk van Joris Luyendijk, wat het ook moge zijn.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.