Stimuleringsfonds voor de Journalistiek viert 45-jarig bestaan

Nieuws |

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek werd in 1974 opgericht als het Bedrijfsfonds voor de Pers en diende voornamelijk als steunloket voor noodlijdende pers. Tegenwoordig geeft het fonds voornamelijk aandacht aan kennis, onderzoek en samenwerking. Hoewel het fonds zich van oudsher richtte op dagbladen, heeft het fonds zich steeds meer geprofileerd als de helpende hand bij alles wat journalistiek is in Nederland; los van platform, los van de wijze van financiering (publiek of privaat).

‘Mochten er ooit twijfels zijn geweest over nut en noodzaak, nu is het fonds van groot belang in een tijd waarin media de grootste transitie sinds de uitvinding van de drukpers beleven’, zegt Frits van Exter, voorzitter van het bestuur van het fonds. ‘Een transitie waarin de zorgen om behoud van goede journalistiek, onmisbaar in een democratie, zijn toegenomen.’

Het fonds heeft zich steeds meer ontwikkeld van geldschieter tot organisatie die hulp en begeleiding biedt bij de zoektocht naar innovatieve journalistieke vormen. ‘Naast innovatie, onderzoek en kennisdeling houden we ons nu ook bezig met onderzoeksjournalistiek, talentontwikkeling en weerbaarheid en kijken we hoe we lokale omroepen kunnen helpen’, zegt René van Zanten, directeur van het fonds.
In het kader van het lustrumjaar verschijnt er binnenkort op SVDJ.nl een drieluik over de geschiedenis van het fonds. Daarin wordt de ontwikkeling door de jaren heen gevolgd: van het ondersteunen van tijdschriften en kranten in nood, tot het stimuleren en begeleiden van innovatieve experimenten.

Foto’s: A.M. Minnaard Fotografie

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.