Nieuws

Vlak voor de zomer begint, zijn er nog een paar journalistieke events die de moeite waard zijn. Zo wordt het jaarlijkse rapport over de staat van de Nederlandse media gepresenteerd, bezoekt Bellingcat-oprichter Eliot Higgins de stad waar hij een nieuwe vestiging gaat starten en wordt de invloed van Julian Assange op journalistiek en politiek bediscussieerd. 

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins in Nieuwspoort

Hoe zit het eigenlijk met de Bellingcat-vestiging die het onderzoekscollectief in Den Haag gaat openen? Op 6 juni vertelt Bellingcat-oprichter Eliot Higgins erover in, uiteraard, Den Haag. Na een welkom van Max Westerman geeft Higgins een keynote, waarna hij in gesprek gaat met panelleden Stephanie van den Berg (Reuters, International Justice Tribune) en Sanne Terlingen (VPRO, Argos). Ook is er gelegenheid om vragen te stellen, met een borrel tot besluit.
Meet the Press: Eliot Higgins
6 april
Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Toegang gratis, reserveren verplicht

Presentatie: de staat van de Nederlandse media en het mediagebruik

Hoe gaat het met de Nederlandse media anno 2019, en op welke manier gebruiken Nederlanders nieuws? Het staat in de Mediamonitor / Nederlandse Reuters Digital News Report 2019, uitgegeven door het Commissariaat voor de Media. De Mediamonitor wordt al meer dan 17 jaar elk jaar uitgegeven, sinds 2018 wordt deze gecombineerd met het Nederlandse Reuters Digital News Report. Het rapport wordt op 12 juni gepresenteerd. Hoofdonderzoeker Edmund Lauf gaat in op de belangrijkste ontwikkelingen. Daarna vertelt Judith Möller van de Universiteit van Amsterdam over haar onderzoek naar filterbubbels in Nederland.
Lancering Mediamonitor / Nederlandse Reuters Digital News Report 2019
12 juni
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Toegang gratis, reserveren vóór 7 juni op events@cvdm.nl

Grote Expertisedag Nieuwe Media

Voor de negende keer organiseert het Expertisecentrum Journalistiek zijn jaarlijkse Expertisedag. Dit jaar is het thema ‘hoe techniek de vertrouwensband tussen publiek en journalistiek versterken kan.’ Het gaat over trends in factchecking, gebruik maken van open source data op z’n Bellingcats, het digitaal beveiligen van je verhalen en datascrapen. Sprekers zijn onder anderen Daniël Verlaan (RTL), Peter Burger (Universiteit Leiden), Rawain Shaif en Wim Zwijnenburg (Bellingcat) en Ine Renson (De Standaard). De dag wordt volgens de organisatie ‘meer hands-on dan ooit’, met veel praktische masterclasses en workshops.
Expertisedag Nieuwe Media
18 juni
Universiteit van Amsterdam, Oudemanhuispoort
Oudemanhuispoort 4, Amsterdam
Tickets tussen 165 euro (vol tarief) en 25 euro (studenten)

Hoe beïnvloedt Julian Assange (Wikileaks) de journalistiek?

In april werd de oprichter van klokkenluiderssite Wikileaks in Londen gearresteerd nadat hij ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade was verbleven. Opeens stond Assange weer in de schijnwerpers. In De Balie wordt Assanges invloed op journalistiek en politiek besproken. In hoeverre verdient hij steun? Moeten we hem zien als een journalist? En wat valt er te zeggen over de manier van werken van Wikileaks? Columnist en publicist Karin Spaink, journalist Maurits Martijn (De Correspondent) en Elsine van Os (oprichter van Signpost Six, dat bedrijven en overheden helpt bij dreigingen zoals datadiefstal en spionage) laten hun licht schijnen over de betekenis van Assange en Wikileaks anno 2019.
De invloed van Julian Assange
25 juni
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Foto: Daniel Josef

05 juni 2019
444 woorden 2 min. lezen

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.