Challenge masterclass 7: Het verhaal van Rockstart

Nieuws | Challenge masterclass

“Start-ups zijn de rockbands van de businesswereld. Ze hebben enorme ambities en het gaat nooit om geld.” Tussen alle beproevingen door krijgen de teams van The Challenge ook af en toe bemoedigende woorden te horen. Vanavond komen die van Oscar Kneppers, CEO van start-up-broedplaats Rockstart. Tussen het mintgroen en de gouden ornamenten in het oude Rockstart-pand in Amsterdam vertelt hij het verhaal van zijn onderneming.

Ik voelde me een koning, de applausmachine stond op 11

Het is een klassieke verhaal van de krantenjongen die miljonair werd, met als enige verschil dat de jonge Kneppers geen kranten bezorgde, maar als gesjeesde student journalistiek bij een huis-aan-huisblad begon. Later werd hij uitgever, woonde hij een tijd in Silicon Valley en richtte hij de bladen Emerce en Bright op. In 2001 verdiende hij zijn eerste miljoen. “Ik voelde me een koning, de applausmachine stond op 11. Ik was alleen nog maar aan het feestvieren.”

Tot hij een ongeluk kreeg, acht maanden in coma kwam te liggen en zijn toekomst overdacht. “What would Steve Jobs do?” vroeg hij zich af. Teruggaan naar de basis, bedacht hij, en die basis bleek de start-up. Daar zat “de magie van nieuwe dingen”, want in zijn optiek zijn “start-ups de essentie”. Hij bedacht Rockstart om startende bedrijfjes de begeleiding te bieden die hij zelf als starter had willen hebben. Hij brengt ze samen, zodat ze elkaar kunnen helpen (‘peer mentoring’) en omringt ze met ervaren mensen.

5 mantra’s

Kneppers ontwikkelde 5 mantra’s, die centraal staan bij Rockstart:

  1. Step forward. Kneppers haalt het voorbeeld aan van Hubs, een netwerk van 3D-printers. Een van de oprichters besloot te stoppen met zijn baan, nog voordat hij wist dat hij in het acceleratorprogramma van Rockstart zou worden toegelaten. Dat was in 2013, inmiddels verbindt het bedrijf meer dan 27.000 3d-printservices overal ter wereld.
  2. Team up. Do it. Simpel: samen is het een stuk leuker. Ze zijn piraten, zeggen ze graag bij Rockstart, want samen willen ze ‘onbekende zeeën bevaren’.
  3. Stop talking. Start building. Blijft niet hangen in toekomstscenario’s en plannen, maar begin. Maak iets en blijf dat verbeteren.
  4. Learn. Pivot. Ook al voelt het bij elke mislukking alsof je weer bij nul begint, blijf opnieuw beginnen.
  5. Keep up. “Oké, ga niet door tot je bloed gaat zien, maar je kunt veel overwinnen. Keep going.” Wereldberoemd skater Tony Hawk onderstreept de woorden van Kneppers in een filmpje: “Sometimes you get hurt, it’s the best way to learn.”

Bij de derde pitch van de Challenge-teams luistert niet alleen Kneppers mee, maar ook bestuur en bureau van het Stimuleringsfonds. Er valt straks weer een team af, en die wetenschap zorgt voor een voelbare spanning tijdens de pitches. De teams krijgen meer kritische vragen, niet alleen van hun nieuwe publiek, maar ook van de andere deelnemers.

Aannames onder vuur

Vooral hun aannames worden onder vuur genomen. Waarom zou je willen weten hoe een kwestie als burn-out in het buitenland wordt beleefd (een veronderstelling van Mappening)? Weet team Playwall eigenlijk wel zeker dat gebruikers niet willen betalen voor content – misschien stoort het hen vooral dat een paywall een obstakel is dat tijd kost? En waarom zou een nieuwsorganisatie laaggeletterden een interessante doelgroep vinden (De Beelddenker)?

Vooral de teams TMI en Zwoggen krijgen veel vragen. Laatstgenoemde weet volgens Kneppers niet duidelijk te maken wat het verband is tussen het probleem dat ze aankaarten (jongeren missen soms belangrijke evenementen in de stad) en het concept dat ze presenteren. Er blijkt ook een zekere tegenstrijdigheid te zitten in hun plan: Zwoggen moet een open platform worden, waarbij jongeren vragen kunnen aanleveren (de oprichters willen ‘van het journalistieke model af’), maar tegelijkertijd bepaalt een redactie de thema’s waarover jongeren vragen kunnen stellen. Deels op basis van de pitch, en deels vanwege een gebrek aan progressie –na een veelbelovende start- besluit organisator Bart Brouwers dat het doek vanavond valt voor Zwoggen.

Foto: Oscar Kneppers, door Waag Society

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.