Vier gratis online tools voor een betere focus

Nieuws | Nieuws

1. Zet de tomatenwekker

De Italiaan Francesco Cirillo was in de jaren tachtig student. Hij probeerde zich te concentreren op zijn studie, maar het lukte niet goed. Daarop pakte hij een kookwekker, zo’n ouderwetse in de vorm van een tomaat, en draaide hem 25 minuten op. In die tijd werkte hij als een paard, en daarna gaf hij zichzelf vijf minuten pauze. Na vier van deze blokken nam hij een langere pauze. De ‘pomodorotechniek’ was geboren. Wereldwijd draaien nu mensen hun virtuele tomaat op, wanneer ze geconcentreerd willen werken. Zoek op ‘pomodoro’ in Google Play of de appstore, en je ziet talloze varianten. De pomodorotechniek heeft ook nadelen. Het is de bedoeling dat je aan een taak werkt in een blok van 25 minuten. Als je eerder klaar bent, moet je op je handen blijven zitten. Verder houdt hij geen rekening met dringende afleiding van buitenaf zoals telefoontjes of collega’s. In dit artikel worden 12 pomodoro-apps gerecenseerd. Kies er een van je gading. Zelf vind ik de Clockwork tomato een fijne app voor de androidtelefoon.

pomodoro

 

 

 

 

2. Geef je focus een boost

Wie een luxere computervariant wil op de pomodoro-app kan FocusBooster proberen, een gratis softwareprogramma voor PC en Mac. Je kunt er mee ‘pomodoro-en’, maar ook zelf een werktijd kiezen. Je zit dus niet vast aan de 25 minuten die die Italiaan uit de jaren tachtig toevallig gebruikte. De gratis versie geeft je 20 pomodori per maand. De betaalde versie van FocusBooster heeft daarnaast een functie voor het bijhouden van een takenlijst. De geregistreerde taken kun je exporteren, wat handig kan zijn als urenregistratie voor freelancers. Het starterspakket kost 3 euro per maand (inclusief 200 pomodori) en het professionele pakket 5 euro per maand (onbeperkt pomodori). Met dit duurste pakket kun je ook rechtstreeks uren registreren voor een opdrachtgever.

Download hier FocusBooster.

3. Stop met wildsurfen

Als je aan een artikel werkt, moet je vaak feiten checken. De verleiding om weg te drijven op de golven van het internet naar last-minutevakanties of andere verslavende zaken is daarbij voortdurend aanwezig. Je kunt verleidelijke websites blokkeren, zie hiervoor de tips in het artikel Vijf online tools tegen Twitter (of Facebook, of Youtube, of Instagram). Maar het werkt ook goed met sites die in de basis wèl nuttig zijn, zoals cbs.nl en rijksoverheid.nl. Wilde je bijvoorbeeld het aantal jongeren opzoeken dat het VMBO onderwijs volgt, maar weet je na een uur surfen ook waar ze wonen en welke muziek ze luisteren? Dat eindeloze ronddwalen op een site is met de Productivity owl in de Chrome browser te voorkomen. Onder in het scherm telt een klein uiltje dertig seconden af. Staat de teller op nul, dan vliegt de uil omhoog en sluit hij de website. Erg handig voor mensen die steeds een nieuw venster openen en zo volledig de focus op hun artikel verliezen. Het is wProductivity owlel even wennen, en soms even vloeken, als het uiltje je midden in een zin onderbreekt. Maar je kunt de dertig seconden aanpassen en pauzes instellen, waarin de uil je met rust laat. En wat nog mooier is: door gefocust te werken kun je respect verdienen van de uil. De makers beloven: ‘Je leert om de informatie te vinden die je zoekt en weer aan de slag te gaan’.

Download hier Productivity Owl.

4. Haal de koffietent in huis (of de stofzuiger, of de regenbui)

4644269882_870604060c_oSchrijver Simon Vestdijk zette vroeger tijdens het schrijven van zijn boeken de stofzuiger aan. De monotone zoem zorgde dat storende geluiden werden overstemd en hij zich kon concentreren op zijn boek. Daar hebben we nu apps voor, zoals deze digitale stofzuiger. Maar er zijn elegantere achtergrondgeluiden, zoals de app A soft murmur met heerlijke regengeluiden. Je kunt ook de koffietent in huis halen met de app Coffitivity. Hij heeft drie gratis standen, waarin je verschillende koffietentgeluiden kunt kiezen. Een lekkere mok espresso met geschuimde melk en een cirkeltje karamelsiroop erop, en je werkochtend kan beginnen.

 

De stofzuiger van Simon Vestdijk. Foto: Vestdijkkring

 

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.