Vooral extreme politici zien media als vijand
Nieuws |Voor het onderzoek zijn in totaal 199 verschillende politici geïnterviewd, die uit Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kwamen. Bij de interviews werd er gebruik gemaakt van een lijst met standaardvragen, zodat de uitkomsten van de interviews met elkaar konden worden vergeleken.
Media als vijand
Uit het onderzoek blijkt dat vooral politici die zich identificeren als uitgesproken rechts of links, de media beschouwen als een vijand. Zij vinden dat media politiek vooringenomen zijn in hun berichtgeving. Linkse politici vinden de media te rechts, rechtse politici vinden de media te links.
Journalisten mijden
Dit onbehagen heeft consequenties, stellen de onderzoekers. Politici die media als vijand beschouwen mijden vaker het contact met journalisten, omdat ze ervan overtuigd zijn dat journalisten vooringenomen zijn, en daardoor misbruik kunnen maken van verstrekte informatie. Als gevolg hiervan gebruiken politici ook vaker een retoriek van conflict en drama, om toch gehoord te worden in het publieke debat.
De onderzoekers noemen hun bevindingen ‘alarmerend’; de negatieve houding van politici ten opzichte van media gaat volgens hen gepaard met een toename van politiek cynisme.
Jörg Matthes, Peter Maurer & Florian Arendt. Consequences of politicians’ perceptions of the news media: A hostile media phenomenon approach. Journalism Studies.
Foto: de Duitse politica Frauke Petry (tot voor kort van Alternative für Deutschland) door Anna Lutz.