Waarom lokale media juist nu ondersteuning verdienen

Nieuws |
  • Redactie
  • 10 april 2020
  • 500 woorden , 2 min. lezen

Er is een steunmaatregel voor lokale media. De voorwaarden voor het aanvragen van steun staan allemaal op deze site. In zijn algemeenheid geldt, dat lokale omroepen en huis-aan-huiskranten die een vitale rol spelen bij de lokale nieuws- en informatievoorziening op die steun aanspraak kunnen maken.
De aanleiding is en was, dat met name die lokale partijen snel in de problemen kwamen als gevolg van de coronacrisis. Inkomsten vallen weg. Adverteerders met name, maar ook de inkomsten die lokale media normaal gesproken hebben door hun betrokkenheid bij festivals en evenementen.
Dé manier om zo snel mogelijk de helpende hand te bieden, was door een maatregel te treffen die betrekkelijk simpel – en dus met de nodige snelheid  kan worden uitgevoerd. Dan zijn de uitgangspunten dat er scherpe keuzes worden gemaakt in de partijen die kunnen aanvragen, en dat de criteria op basis waarvan steun wordt toegekend helder zijn.  
Wat dat eerste betreft, is de keus gemaakt voor lokale omroepen en huis-aan-huis-kranten. Dat is gedaan omdat deze beide sectoren een landelijk, fijnmazig netwerk vormen van nieuws en informatie tot in de verste uithoeken van het land. Er zullen zeker organisaties zijn die geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregel en niettemin evengoed een vitale rol spelen in de lokale nieuws- en informatievoorziening. Voor hen zullen we kijken wat we, buiten die noodmaatregel, kunnen doen. Zoals we dat altijd doen, corona of niet. 
De manier om snel geld vrij te maken voor de steunmaatregel, is door gebruik te maken van geld dat als het ware op de plank lag; geld voor toekomstige experimenten op gebied van vooral lokale omroepen en onderzoekjournalistiek. Er komt, naar we vurig hopen, weer een periode waarin we ouderwets kunnen discussiërenlamenteren en polemiseren over de herkomst en de bestemming die het ooit had. Wij hebben er in elk geval begrip voor, dat de minister ervoor heeft gekozen om dat geld nu niet toe te delen aan enkele tientallen organisaties die meedoen aan een programmamaar juist nu in te zetten om vele honderden organisaties te helpen om de komende maanden te overleven. Maanden waarin het zo belangrijk is dat er – juist ook op lokaal niveau  adequaat journalistiek wordt bedreven. 
We krijgen signalen dat die lokale media populairder zijn dan ooit. Nu iedereen op huis is aangewezen, is nieuws uit de eigen omgeving van het allergrootste belang. Een moment in de geschiedenis waarin lokale journalisten, lokale mediaorganisaties, kunnen laten zien wat ze waard zijn. Je hoopt, dat het ook zo’n moment in de geschiedenis is, waarop collegialiteit en solidariteit de boventoon voeren. Eigenlijk verwacht je niet anders binnen een beroepsgroep die in deze ongewone tijd van vitaal belang wordt geacht. 
We wensen iedereen alle sterkte en alle goeds bij hun journalistieke werk 
Namens bestuur en medewerkers van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, 
 
Frits van Exter – voorzitter bestuur 
René van Zanten – directeur
 
Kijk voor meer informatie over het Steunfonds op www.svdj.nl/steunfonds . Aanvragen voor het Steunfonds kunnen ingediend worden van 11 april tot en met 19 april 2020.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.