Wat zegt de wetenschap? | Crisis had negatieve invloed op variatie in economische berichtgeving

Nieuws | Nieuws

Over het idee dat journalisten verantwoordelijk zijn voor een zo ‘breed’ mogelijke media-agenda bestaat grote consensus. In de journalistiek dienen veel verschillende onderwerpen aan bod te komen. Bijvoorbeeld over politiek én economie én klimaat én wetenschap. Zo’n diverse agenda is wenselijk omdat verschillende sociale actoren zo gelijke kansen krijgen; bijvoorbeeld politici, bedrijven en goede doelen.
Dat dit niet altijd mogelijk is, wordt bevestigd door Jeroen Jonkman, Damian Trilling, Piet Verhoeven en Rens Vliegenthart van de Universiteit van Amsterdam. Zij deden onderzoek naar de diversiteit in berichtgeving over verschillende soorten bedrijven tijdens de economische crisis van 2007-2013.
Uit de analyse van ruim veertienduizend berichten uit het NRC Handelsblad, concluderen zij dat banken, en in mindere mate de auto- en onderdelenindustrie, in deze periode structureel meer aandacht krijgen dan andere bedrijven. Dit had een negatieve impact op de diversiteit van de media-agenda.
Dit is begrijpelijk, aangezien de crisis begon bij banken en de grootste klappen vielen in de auto-industrie. De onderzoekers spreken in hun artikel daarom ook niet van een schande, maar volgens hen bevestigt dit wel dat er in de media-agenda sprake is van een ‘zero-sum game’. Dit betekent dat aandacht voor de ene agenda altijd ten koste gaat van anderen, omdat de capaciteit van de media-agenda inherent beperkt is. Dit is dus belangrijk voor journalisten om in hun achterhoofd te houden wanneer zij weer mee willen gaan in de volgende nieuwsgolf.
Jeroen Jonkman, Damian Trilling, Piet Verhoeven en Rens Vliegenthart. More or less diverse: An assessment of the effect of attention to media salient company types on media agenda diversity in Dutch newspaper coverage between 2007 and 2013. Journalism.
Foto door William Warby

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.