Wat zegt de wetenschap? | Media geven bij terreuraanslagen hele land slachtofferstatus

Nieuws | Nieuws

Op 5 november 2009 opende majoor Nidal Malik Hasan, een psychiater in het Amerikaanse leger, het vuur in een therapiecentrum voor soldaten in Fort Hood, Texas. Hij doodde 13 mensen en verwondde er 42. Vier jaar later, op 16 september 2013, schoot de reservist Aaron Alexis 12 mensen dood op de Navy Yard in Washington, D.C. Hij verwondde drie mensen. Ondanks dat de aanvallen haast identiek waren, noemden media de de aanval van Hasan een terroristische aanslag, en die van Alexis een misdaad gepleegd door een verward persoon.
Communicatiewetenschapper Aysel Morin onderzocht de verschillen in het taalgebruik van The Wall Street Journal, The New York Times en USA Today bij de twee schietpartijen. Die taal is van belang, meent de onderzoeker, omdat deze de lezer stuurt richting een bepaalde interpretatie en zo de blik op het onderwerp beïnvloedt. Morin vond zeven verschillen tussen het terreurframe en het misdaadframe.
Ten eerste leggen media in het terreurframe meer nadruk op de achtergrond van de dader. Ook wordt in het misdaadframe een kortere, eenvoudigere verhaallijn gebruikt. Het terreurframe spreekt meer van een oorlogsdaad, en het misdaadframe wordt meer beschreven in een lokale context, terwijl het terreurframe spreekt van een aanval op de hele natie. In het terreurframe krijgt het hele land een slachtofferstatus, en worden directe slachtoffers neergezet als helden. Het misdaadframe beschrijft slachtoffers meer als onschuldige doelwitten van onverwacht of irrationeel geweld. Tot slot wordt een terreurdaad volgens Morin meer beschreven als een uitzonderlijke gebeurtenis. Een misdaad wordt meer gezien als ‘normaal’.
Aysel Morin. Framing Terror; The Strategies Newspapers Use to Frame an Act as Terror or Crime. Journalism & Mass Communication Quarterly.
In de rubriek Wat zegt de Wetenschap geeft Sjors Hofstede regelmatig een update van relevante wetenschappelijke publicaties over journalistiek.
Foto: steunbetuigingen bij een New Yorks café na de schietpartij in Orlando, door Rhododendrites

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.