Nieuwe website legt algemene voorwaarden uitgevers helder uit aan freelancers

Nieuws |

Nick Kivits is zelf al 13 jaar freelance journalist. Tijdens zijn loopbaan schreef hij voor tientallen uitgevers en heeft hij het nodige geleerd over voorwaarden en onderhandelen.

Uitleg over hergebruik en rechten

Op freelancevoorwaarden.nl bespreekt Kivits de algemene voorwaarden van uitgevers als De Persgroep, Sanoma en New Skool Media. Het gaat bijvoorbeeld over wat de uitgever met teksten of foto’s van freelancers mag doen, hoe lang zij die gegevens mogen gebruiken, en of de freelancers geld krijgen als berichten worden hergebruikt. Ook legt Kivits specifieke clausules uit die opvallend zijn, zoals wat er gebeurt als een publicatie de naam van de schrijver verkeerd spelt.

Hobbyproject

Voor Kivits is het een hobbyproject. Hij heeft niet het doel geld aan de site te verdienen, al biedt hij lezers wel de mogelijkheid geld te doneren zodat hij daarmee de hostingkosten kan betalen. ‘Het uitpluizen van zulke informatie is altijd een soort gekke hobby van me geweest,’ zegt hij. ‘Ik vind het leuk om van ingewikkelde taal iets begrijpelijks te maken. Onlangs zocht ik een nieuw hobbyproject, dus dit leek me wel een goed idee.’
Kivits begon ermee omdat hij veel vragen kreeg van andere freelancers. ‘In Facebookgroepen voor freelancers en op Twitter stelden mensen me regelmatig vragen over specifieke situaties. Ze moesten dan voorwaarden ondertekenen waarin staat dat de uitgever “tot het einde der tijden” recht heeft op hergebruik van een stuk bijvoorbeeld. Mag dat eigenlijk wel, vroegen ze aan me. Nou, ja dus, maar je kunt er vaak wel over onderhandelen.’

Geen documenten

De voorwaarden zelf zijn niet op de site te vinden. Kivits behandelt passages eruit, maar zet de documenten zelf niet online. ‘Ik weet niet zeker of dat mag,’ zegt hij. Om moeilijkheden te voorkomen haalt hij alleen passages uit de voorwaarden aan die opvallen. ‘Met een kwinkslag, zodat het leesbaar blijft,’ zegt hij.

Andere uitgevers

Op de website worden nu de algemene voorwaarden van acht uitgevers behandeld. Die kreeg Kivits van de freelancers die hulp aan hem vragen. ‘Ik ga niet alleen de uitgevers behandelen waar ik zelf voor schrijf, dat is niet handig.’ Ook vond hij sommige voorwaarden met wat creatief googelen.
In de toekomst hoopt Kivits dat hij voorwaarden van meer uitgevers op de site kan zetten. Hij roept freelancers dan ook op hun ervaringen te delen.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.