Werk! Mooie vacatures bij (nieuwe) onderzoeksredacties

Nieuws |
  • Redactie
  • 18 december 2018
  • 777 woorden , 3 min. lezen

LocalFocus – Journalist met gevoel voor data en onderzoek
De LocalFocus-redactie gaat de samenwerking aan met regionale partners om ‘data driven’ onderwerpen te kunnen verslaan. Deze verhalen blijven soms liggen omdat de benodigde cijfers bij verschillende instanties of verspreid over regio’s liggen opgeslagen. Naast mankracht kunnen ook nieuwe tools daarbij gaan helpen.
Hoe ziet jouw dag er dan uit?
Je gaat ‘s ochtends aan de slag voor de Nieuwsdienst. Je hebt actualiteiten gevolgd en een idee voor een artikel. Zijn er interessante regionale cijfers gepubliceerd? Bijvoorbeeld van het CBS? Dan ga je deze cijfers analyseren, pik je het nieuws eruit voor het begeleidende verhaal en maak je visualisaties. Klanten van LocalFocus, landelijke media als NU.nl en het AD maar ook regionale titels als Omroep Brabant en De Gelderlander, kunnen dit overnemen. Daarom zijn cijfers die je gebruikt altijd op regionaal niveau, bijvoorbeeld alle provincies of gemeenten. Ook redigeer je stukken van jouw collega’s en beantwoord je mailtjes of telefoontjes met vragen van onze klanten.
Na deze kortlopende zaken is er tijd voor diepgravend werk. Jij hebt je eigen ideeën en onderzoeksvragen voor nieuwsverhalen. Deze wil je beantwoorden met data. Je belt experts en instanties om goed te begrijpen wat de data wel en niet vertellen. Misschien doe je een Wob-verzoek. Voor deze langlopende onderzoeken krijg je natuurlijk genoeg tijd.
Reageren kan t/m 6 januari


BDU Media – onderzoeksjournalist | creatieve mediaprofessional
Bureau Spotlight is een nieuw en ambitieus bureau voor onderzoeksjournalistiek in de regio Foodvalley met onder meer de gemeenten Ede, Veenendaal, Barneveld en Wageningen.
In samenwerking met betrokken burgers, journalisten en creatieve mediamakers starten ze in 2019 vanuit het centrum van Ede kort- en langlopende onderzoeksprojecten over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen uit de regio. De aanpak is positief kritisch en constructief: van het signaleren van misstanden tot aandacht voor oplossingen.
Bureau Spotlight is een initiatief van BDUmedia, Omroep Ede en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Voor dit project zoeken ze een onderzoeksjournalist en een creatieve mediaprofessional.
Reageren kan t/m vrijdag 28 december.


Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk – diverse functies
De Lokale Omroep voor Oisterwijk (LOVO) en Oisterwijknieuws.nl richten een gezamenlijke onderzoeksredactie op. Samen gaan zij lokale onderwerpen onderzoeken en verhalen op een multimediale manier vertellen.
Dit nieuw op te richten redactieteam, met enkele professionele krachten en enkele stagiaires, gaat lokale onderwerpen onderzoeken en de informatie die daar uit voort komt op een multimediale manier presenteren, via internet, lokale omroepen en krant. Ook is in het plan opgenomen om een mediaplein in te richten en inwoners kunnen wekelijks terecht bij een media-spreekuur.
Voor de oprichting van dit nieuwe redactieteam worden meerdere kandidaten gezocht. Het betreft de functies: Onderzoeker, Redacteur,  Film/ documentairemaker, Stagiaires HBO Journalistiek en Stagiaires MBO Mediatechniek. 
Reageren kan t/m 20 december.


Hart van Holland – onderzoeksjournalist
De lokale weekbladen van Hart van Holland gaan in de gebieden Zuidplas en Waddinxveen meerdere langlopende projecten die nader onderzoek behoeven onder de loep nemen. Door onderzoeksjournalistiek te bedrijven zullen zij meer handen en voeten geven aan de verantwoordelijkheid die ze als weekbladen hebben om lezers te informeren over wat er in hun gemeente gebeurt.
Voor het nieuw te vormen onderzoeksteam wordt een onderzoeksjournalist gezocht.
Functie-eisen:
– HBO/WO-opgeleid in (onderzoeks)journalistiek
– Starter of enkele jaren relevante werkervaring
Salaris-indicatie: tussen 2500 en 3300 euro bruto per maand, afhankelijk van opleiding en ervaring bij een fulltime dienstverband.
(Onderzoeks)journalisten die bovenstaande werkzaamheden op freelancebasis willen verrichten (max. 10 uur per week) kunnen ook reageren)
Solliciteren? Stuur een motivatiebrief, je cv en enkele door jou geschreven artikelen naar: smarkus@hart-van-holland.nl. Meer informatie: 0180-632289 (Silvia Markus).


RTL Nieuws – Engagement onderzoeksjournalist

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bestaat uit 7 mensen en doet onderzoek naar misstanden en actuele maatschappelijke ontwikkelingen.  Met onze nieuwsverhalen willen we bijdragen aan het maatschappelijke en politieke debat in Nederland. In 2019 starten wij met een voor RTL Nieuws belangrijk en nieuw onderzoeksjournalistiek engagement project. Voor dit project wordt een nieuwe collega gezocht die op een herkenbare en structurele wijze nieuwsverhalen gaat maken met behulp van informatie, ervaringen van het publiek. Voor dit project wordt een speciale pagina op de website gemaakt. Het project is in eerste instantie voor een jaar.

Je bent verantwoordelijk voor het opzetten van dit nieuwe project, Tevens ben je initiator van journalistieke onderzoeken met het publiek en werkt daarbij samen met een verslaggever. Je bestiert de webpagina die bij dit project hoort en je bent evt. het gezicht (online) van dit project. Per saldo moet het project leiden tot nieuwswaardige verhalen die interessant zijn voor de doelgroep van RTL Nieuws (20-54 jaar).

Meer informatie vind je hier.

Reageren kan t/m 23 december.


Dit zijn de 23 projecten die de onderzoeksjournalistiek in Nederland komend jaar gaan versterken

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.