Nieuws | Kort nieuws

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, wil Wikitribune oprichten: een nieuwssite waarbij professionele journalisten en burgers “als gelijken” samenwerken.

Het is de bedoeling dat een klein team professionele journalisten nieuwsartikelen gaan produceren, waarbij ze worden bijgestaan door vrijwilligers. Die laatsten helpen met feiten checken en zorgen dat de formulering zo neutraal en feitelijk mogelijk is. Ze moeten hun bronnen toevoegen in de vorm van bijvoorbeeld transcripten, video of audio.
“Het nieuws is kapot, en wij kunnen het repareren”, leest de website van Wikitribune. “We willen zorgen voor feitelijke artikelen over lokale en internationale gebeurtenissen: artikelen die gemakkelijk kunnen worden geverifieerd en verbeterd.”
Wikitribune wil met tien journalisten van start gaan. Om hen te kunnen betalen is een crowdfundingcampagne gestart, die nog 29 dagen loopt. De eerste ‘editie’ van Wikitribune moet snel daarna verschijnen.
Wales gelooft dat transparantie het antigif voor nepnieuws is. Het doel van zijn Wikitribune is dan ook “de toenemende woekering van online nepnieuws te bestrijden.” Net als Wikipedia – waarvan Wikitribune zakelijk overigens los zal staan – zal het advertentievrij zijn en bestaan van donaties.
Foto: Flickr / Frank Schulenberg

25 april 2017
162 woorden 1 min. lezen

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.