Zuckerberg: polarisatie in de media groter probleem dan nepnieuws

Nieuws |

Zo gaat hij in op nepnieuws en filterbubbels. Op beide terreinen heeft Facebook volgens de buitenwereld een grote verantwoordelijkheid. Zuckerberg deelt de zorgen van deze critici, maar plaatst ook kanttekeningen.
Over de filterbubbel – waarvan hij eerder al ontkende dat Facebook ze veroorzaakt – schrijft hij: “Sociale media bieden ons meer diverse perspectieven dan traditionele media ooit hebben gedaan. (…) In vergelijking met twee of drie televisiezenders of het lezen van dezelfde krant, toont Facebook ons meer diverse content.”
Over nepnieuws steekt hij de hand iets dieper in eigen boezem. “Accuraatheid van informatie is erg belangrijk. Er is misinformatie en hoaxcontent op Facebook, en dat nemen we heel serieus. (…) We hebben vooruitgang geboekt in het bestrijden ervan, maar er is nog veel werk te doen. We gaan voorzichtig te werk, omdat de lijn tussen hoaxes, satire en opinie vaag kan zijn.”

Polarisatie

Meer dan over nepnieuws en filterbubbels, is de Facebook-oprichter bezorgd over sensationalisme (clickbait) en polarisatie in de informatievoorziening. De manier waarop informatie op sociale media rondgaat, stimuleert simplisme en remt de nuance, zegt hij. In de jacht op aandacht dreigen thema’s te worden gesimplificeerd en kunnen mensen extremer gaan denken.
 
“Zelfs al elimineren we nog zoveel misinformatie – mensen blijven setjes feiten aanhalen die aansluiten op hun gepolariseerde wereldbeeld. Dat is waarom ik me zorgen maak over sensationalisme.” Facebook is inmiddels begonnen met het filteren van sensationele koppen en nieuwssites in de News Feed (niet in Nederland beschikbaar).
Het hele verhaal van Zuckerberg is hier te lezen.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.