De Pegel: Joost van der Wegen gidst toeristen en journalisten

Nieuws | Nieuws

Toen The New York Times verslag deed van het Wildersproces, had de krant een lokale fixer bij zich: Joost van der Wegen. Hij vertaalde wat de rechter zei, duidde de gang van zaken en checkte informatie. En o ja, hij regelde ook wifi en vervoer naar de rechtbank. “Zo praktisch is het dan ook wel weer”, zegt hij.

Voor een primeur in een landelijk dagblad kreeg ik hetzelfde betaald als voor mijn eerste stukje in een regionale krant in de jaren tachtig

Van der Wegen is van origine schrijvend journalist. Hij verkocht zijn werk aan Metro, Crimesite, Vrij Nederland en politievakbladen en hij schreef het boek Onder spanning: werken bij de politie. Maar zijn publicaties leverden hem, na verloop van tijd, te weinig op. Van der Wegen: “Ik ontdekte dat ik voor een tekst in landelijk dagbladen, een primeur zelfs, hetzelfde betaald kreeg als voor mijn eerste stukje in de regionale krant ergens in de jaren tachtig.”
Het was tijd voor een extra inkomstenbron. Toen Van der Wegen in 2012 een uitstapje naar de NDSM-werf in Amsterdam maakte, gaf een vriendin een gouden tip: ga rondleidingen geven. “Ik wist veel over dat gebied. Zij vond dat ik daar werk van moest maken”, zegt Van der Wegen. Niet lang daarna schreef hij zich in op Gidsy.com, een website voor stadsgidsen, en ging hij aan de slag. Met succes. “Ik kreeg meteen goede recensies, wat goed was voor de klandizie.”

Rondleiding op de Wallen

“Daarnaast waren er allerlei bureaus die wilden dat ik rondleidingen voor hen ging doen. Zo ben ik een keer met 14 Duitse dames de Wallen op gegaan. Ik gaf een krimi-toer op basis van mijn misdaadreportages. Dat was de zwaarste avond van mijn leven, maar ik heb op die manier wel in het openbaar leren spreken.”
Zijn werkzaamheden als gids leidde tot een nieuwe ontwikkeling: hij werd benaderd door een Engels productiehuis, dat in Amsterdam een televisieprogramma maakte. Hij hielp met onderzoek en maakte de medewerkers wegwijs in de stad. Van der Wegen: “De dame met wie ik samenwerkte zei dat ik fixer moest worden. Dat woord was mij alleen bekend uit oorlogsgebieden, maar in de televisiewereld bleek fixen heel normaal te zijn.”

Extra inkomsten

Sindsdien ondersteunt hij buitenlandse media bij journalistieke projecten en commercials. “Buitenlandse televisieproductiemaatschappijen weten de weg niet. Ze hebben ondersteuning nodig. Dat varieert van snel een auto huren, tot aan het regelen van een filmshoot in de toren van de Oude Kerk op de Wallen. Ze hebben een local nodig, die een netwerk heeft. Ik vraag bij wijze van spreken op het schoolplein van mijn kind of iemand de sleutel van een bepaald gebouw kan regelen.”

Als je zekerheid hebt, kun je voor minder geld een boek schrijven of een rechtbankverslag maken

Van der Wegen is blij met de onverwachte sprong in zijn carrière. Het fixen levert hem niet alleen extra inkomsten op, maar creëert ook ruimte voor zijn journalistieke schrijfwerk. “Het is interessant om een extra pijler te hebben als ondernemer. Die kan zekerheid bieden. En als je die zekerheid hebt, kun je voor minder geld een boek schrijven of een rechtbankverslag maken voor Reporters Online.”
Foto door Yvonne Witte
Dit verhaal is onderdeel van De Pegel, een zoektocht naar nieuwe verdienmodellen voor freelancejournalisten. Een uitgebreid interview met Joost van der Wegen vind je op Blendle. Benieuwd welke onderwerpen nog meer aan bod kwamen? Kijk op De Pegel.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.