Associated Press zet in op datajournalistiek met hulp van Microsoft

Associated Press

Het persbureau gebruikt een programma van de softwaregigant waardoor nieuwsafnemers data gemakkelijk kunnen analyseren en visualiseren.

Persbureau The Associated Press (AP) gaat data-analyse en datavisualisatie aanbieden door middel van het programma Microsoft Power BI. Dat werd woensdag aangekondigd op het officiële blog van Microsoft.

Het persbureau voorziet op dit moment slechts in ruwe data voor afnemers. De ervaring is dat niet alle nieuwsorganisaties de vaardigheden, tijd en capaciteit hebben om deze data te analyseren en om te zetten in nieuwsverhalen. Met name lokale en regionale media zouden baat hebben bij de samenwerking tussen AP en Microsoft, aldus de aankondiging. Einddoel is journalisten helpen relevante verhalen te maken, gebaseerd op data.

Persbureau AP is gevestigd in meer dan 100 landen en voorziet redacties wereldwijd van nieuws. De samenwerking tussen AP en Microsoft is onderdeel van Microsoft’s Data Journalism Program, dat journalisten helpt en traint bij het analyseren van data en het visualiseren ervan. Dit programma werd vorig jaar gelanceerd.

Deel dit artikel:

Over Jolanda van de Beld

Jolanda van de Beld studeerde Nederlands, Politicologie en Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als freelance journalist, met name voor NRC, en houdt zich veel bezig met de nieuwe mogelijkheden van online journalistiek.

Reageer