BBC iPlayer probeert filterbubbels te doorbreken

iPlayer

Voor gebruikers van broadcastingservice BBC iPlayer wordt registratie met woonadres verplicht. De BBC wil daardoor data verzamelen en filterbubbels doorbreken.

“We willen onze publieke taak met BBC iPlayer beter gaan vervullen, aangezien het gedrag van het publiek continu verschuift.” Dat meldt launch director Andrew Scott aan Digiday.

BBC iPlayer is een platform waarop video en audio kunnen worden teruggekeken en teruggeluisterd.  Een algoritme moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat gebruikers aanbevelingen voor series krijgen die passen bij de series die zij daarvoor hebben gekeken, maar die hen ook uit hun vaste patronen helpen te komen. Volgens Scott stijgt de kijk- en luistertijd van het publiek daardoor. “Gebruikers van de iPlayer kijken twintig procent langer naar programma’s van BBC dan mensen die zich niet hebben geregistreerd.”

Tegenstanders

Toch is niet iedereen enthousiast over de verplichte registratie. Gebruikers die voor de service al bijna 150 pond per maand betalen, staan er niet om te springen om hun data te delen. De verplichte registratie wordt daarom voorzichtig uitgerold, zodat een terugval in de gebruikersaantallen kan worden voorkomen.

Over Marloes Kamer

Marloes Kamer is freelance journalist en studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Reageer

1 comments

De BBC iPlayer is en blijft gratis. In Engeland betaalt men £147 omroepbijdrage per jaar (dus niet per maand). Of je de iPlayer gebruikt of niet heeft daar geen invloed op.

Geef een reactie

*