Le Monde leert jongeren via Snapchat nepnieuws herkennen

maxresdefault-768x430

Le Monde gebruikt Snapchat Discover niet voor aparte factchecks, maar voor korte uitlegvideo’s over hoe jongeren informatie op betrouwbaarheid kunnen controleren.

De Franse krant Le Monde gebruikt Snapchat Discover om jongeren les te geven in het herkennen van nepnieuws. De Snapchat Discover-redactie van Le Monde maakt korte video’s waarin wordt uitgelegd hoe je kunt beoordelen of informatie betrouwbaar is.

“Het is niet de bedoeling het ene na het andere nepnieuwsverhaal aan te wijzen, want daarvoor is er te veel nepnieuws. We leren ons publiek goede reflexen te hebben wanneer ze op verdachte informatie stuiten”, zegt Jean-Guillaume Santi, een van de Snapchat Discover-redacteuren, tegen Digiday.

Le Monde gebruikt Snapchat Discover al een half jaar als nieuwsplatform voor de jongere doelgroep. Hoe groot hun publiek op Snapchat is kan Le Monde niet zeggen omwille van een afspraak met het platform.

Le Monde heeft ook een aparte factcheck-redactie waar dertien personen verhalen en websites checken.

Lees ook: Le Monde blijft jongeren aantrekken met Snapchat Discover

Deel dit artikel:

Over Jolanda van de Beld

Jolanda van de Beld studeerde Nederlands, Politicologie en Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als freelance journalist, met name voor NRC, en houdt zich veel bezig met de nieuwe mogelijkheden van online journalistiek.

Reageer