1848 wil politiek Den Haag toegankelijker maken

Nieuws | Nieuws

“Als politiek redacteur voor nu.nl ben ik vaak op zoek naar de laatste documenten in overheidsdossiers. Daarvoor moest ik continu diep graven op Officiële Bekendmakingen en de websites van de Kamer, die niet altijd even gebruikersvriendelijk zijn”, zegt Lucas Benschop. Omdat een transparante overheid van groot belang is, moest overheidsinformatie toegankelijker worden, vond hij. Dus bedacht Benschop een centraal platform voor het monitoren van de gang van zaken in de Hofstad via een live nieuwsfeed en een factsheet, die een wekelijks overzicht van het laatste Haagse nieuws geeft. Het Stimuleringsfonds subsidieerde het project met 31.000 euro.

Notificatie bij brief van Bussemaker

De belangrijkste functie van 1848.nl, zoals het platform is gaan heten, is de mogelijkheid om op basis van zoekopdrachten dossiers samen te stellen. Daardoor ontvangen gebruikers automatisch updates over onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Benschop: “Zelf schrijf ik veel over het leenstelsel en de asielkwestie. Via zoekopdrachten naar bijvoorbeeld die onderwerpen stel je een dossier samen, en krijg je notificaties wanneer minister Bussemaker of staatssecretaris Dijkhof een brief uitstuurt.”

Het verdienmodel dat Benschop voor ogen had toen hij eind 2014 met zijn aanvraag naar het Stimuleringsfonds stapte, staat nog steeds overeind. “Het idee was en is dat onze live-feed gratis toegankelijk is, maar voor het ontvangen van notificaties op ‘jouw’ dossiers heb je een abonnement nodig”. Wanneer verschillende personen binnen dezelfde organisatie een account hebben, gaat het bedrag per gebruiker omlaag. Inmiddels zijn diverse grote redacties, organisaties en freelancers op de dienst geabonneerd.

logo1848

Met de komst van 1848, wordt politiek Den Haag volgens Benschop een stuk transparanter. “De daadwerkelijke impact van het platform kun je natuurlijk pas na een paar jaar meten, maar ik verwacht dat het voor journalisten een stuk makkelijker wordt om de overheid te controleren. Dat is een van onze voornaamste taken.” De monitor zou daarmee niet alleen goed nieuws voor verslaggevers zijn, maar ook voor ‘de andere kant’. “Wanneer lokale politici invloed willen uitoefenen op een landelijk besluit, helpt het enorm om de laatste informatie direct paraat te hebben. En ook woordvoerders, lobbyisten en andere ambtenaren zijn ermee geholpen”, meent Benschop.

Overspoeld met notificaties

Op dit moment is het project volledig in handen van Benschop en twee programmeurs. Vorig jaar bouwden die laatsten de website, waarna de afgelopen maanden de bèta-versie van de site werd geperfectioneerd. “De ontwikkeling verliep grotendeels volgens plan, maar natuurlijk kom je altijd verbeterpunten tegen. Zo kwam elk regio-bericht over AZC’s voorbij, waardoor abonnees op het asieldossier werden overspoeld met notificaties. Daarom hebben we allerlei filters toegevoegd, zodat we beter kunnen inspelen op de behoeften van gebruikers”, zegt Benschop, die de laatste tijd veel op pad is om de dienst aan de man te brengen. Dat kost hem veel tijd, waardoor het schrijven op een lager pitje is komen te staan. “Maar ik vind het erg leuk om te doen, en gelukkig geeft nu.nl me alle tijd om me op 1848 te concentreren.” Desondanks is hij op zoek naar een collega die zich bezig gaat houden met sales en marketing: “Misschien krijg ik dan weer iets meer tijd en ruimte om mijn ‘echte’ werk als journalist weer op te pakken.”

Benschop is tevreden over de voortgang van 1848 tot nu toe en heeft goede hoop dat zijn project gemeengoed wordt voor iedereen die zich in de Haagse politiek interesseert. “Ik heb niks te klagen over de populariteit van mijn project, die neemt snel toe.”

Foto door Niederlandenet

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.