Catalaanse mediasite VilaWeb start met zelf te printen krant

Nieuws |

De Spaanse mediasite VilaWeb gaat lezers de optie aanbieden dagelijks thuis hun eigen krant te printen. VilaWeb is Catalaans en bestaat sinds 1995 als een online-only nieuwsplatform.
Oprichter en chef Vincent Partal zegt tegen Journalism.co.uk dat mensen via sociale media tegenwoordig slechts losse nieuwsartikelen lezen. Ze missen context en krijgen geen beeld van het geheel. In de printversie van VilaWeb zal de nadruk dan ook liggen op ‘breaking news’ maar op ‘slow news’, achtergrond- en uitlegstukken.
Het voordeel van het zelf laten printen door lezers is volgens Portal dat het probleem van drukken en distributie wordt omzeild:

“With traditional newspapers, there is too much time between the moment you print the paper and the moment when it arrives to readers, which is eight hours later.”

De geprinte versie zal op werkdagen elke avond om 22.00 uur beschikbaar zijn voor abonnees en op vrijdag ook voor niet-abonnees. Hoeveel artikelen de printversie precies zal bevatten is nog niet duidelijk, maar Portal zegt deze niet meer dan 24 pagina’s te willen maken.
VilaWeb heeft maandelijks 1,3 miljoen bezoekers. Afhankelijk van het device zien lezers verschillende versies van de site. Aan mobiele gebruikers worden bijvoorbeeld de laatste korte nieuwsberichten gepresenteerd, terwijl desktop-gebruikers daarnaast direct achtergrondstukken zien. Ook de printversie zal een eigen samenstelling krijgen.
Bekijk hier de aankondiging van VilaWeb Paper:

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.