Nieuwsplatform Civil lanceert eerste Aziatische nieuwsredactie Global Ground

Nieuws |

Newsroom Global Ground werd afgelopen week gelanceerd en begint binnenkort met publiceren. De nieuwsredactie opereert vanuit Azië, en is de eerste internationale redactie van het op blockchain gebaseerde nieuwsplatform Civil. 

Het op blockchain gebaseerde nieuwsplatform Civil voegde Global Ground vorige week toe aan zijn lijst met ‘newsrooms’; redacties die samen over een specifiek onderwerp publiceren. Civil ondersteunt de redacties op technisch gebied. De eerste redacties (ook wel ’the first fleet’ genoemd) ontvangen ook financiële steun. Door Global Ground toe te laten, voegt Civil voor het eerst een newsroom toe die niet in de Verenigde Staten gevestigd is.

Beschermd tegen lokale overheden

Global Ground schrijft over Azië, een continent waar de journalistiek volgens oprichter Anrike Visser onder druk staat. ‘Dankzij de blockchaintechnologie van Civil kunnen lokale overheden onze website niet zomaar lamleggen’, vertelt ze. Global Ground richt zich op onderwerpen die zowel op lokaal niveau als op internationaal niveau impact hebben, zoals klimaatverandering.
Global Ground bestaat uit negen contentmakers die in zeven verschillende landen wonen. De redactieleden hebben diverse vaardigheden, een bewuste keuze van Visser: ‘Ik heb gekeken wat de meest essentiële skills zijn in een eenentwintigste-eeuwse newsroom,’ legt ze uit. ‘Ik denk dat het publiek steeds meer verwacht dat online verhalen multimediaal en interactief zijn. Daarom hebben we bijvoorbeeld een illustrator en een ‘mapper’ in ons team.’ Daarnaast hebben de teamleden veel ervaring binnen de verschillende regio’s waarover ze publiceren, en spreken ze soms zelfs de lokale taal. 

Lokaal nieuws in internationale context

De effecten van specifieke internationale ontwikkelingen kunnen volgens Visser vaak goed op lokaal niveau worden waargenomen. ‘Een stad in de Filipijnen werd bijvoorbeeld helemaal overgenomen door islamitische radicalisering. Zo’n lokaal verhaal kun je mooi in een internationale context plaatsen,’ zegt Visser. Zelf werkte ze de laatste tijd aan een verhaal over microfinanciering in India. ‘Er zijn daar heel veel boeren die zo veel druk voelen van hun schulden dat ze zelfmoord plegen,’ vertelt Visser. ‘Microfinanciering wordt vaak gezien als dé oplossing voor armoede, maar is daarnaast ook de oorzaak van de ellende die de boeren in India ervaren. Nederlanders hebben het recht daar iets van te vinden, een deel van het ontwikkelingsgeld gaat daarnaartoe.’

Financiële problemen

De onderwerpen waar Global Ground zich op richt, krijgen vaak geen of weinig aandacht in de internationale pers. ‘Dit soort verhalen lijken misschien geen directe nieuwswaarde meer te hebben als er al eerder over bericht is,’ verklaart Visser. Ook de financiële problemen van de journalistiek spelen een belangrijke rol. ‘Veel buitenlandjournalisten hebben hun vak achter zich gelaten en zijn commercieel werk gaan doen, omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar konden knopen. Ik hoop dat we de journalisten die het moeilijk hebben uiteindelijk ook een plekje op Global Ground kunnen geven, daar wordt de journalistiek alleen maar sterker van.’

Blockchain houdt websites veilig

Civil maakt op allerlei manieren gebruik van blockchaintechnologie. Betalingen kunnen, behalve met reguliere valuta, ook met een digitale munt op de blockchain gedaan worden, en de content die websites publiceren, wordt gedecentraliseerd opgeslagen. Met name dat laatste is voor Global Ground van belang. ‘Zowel lokale als internationale media staan erg onder druk in onze regio. Er wordt van alles gedaan om het journalisten zo moeilijk mogelijk te maken,’ vertelt Visser.
Zo werd de hoofdredacteur van The Phnom Penh Post bijvoorbeeld ontslagen door de nieuwe eigenaar van de krant. De berichtgeving van de krant wordt nu door diezelfde eigenaar gecensureerd. ‘Het is in onze regio heel belangrijk dat overheden en bedrijven ons niet zomaar kunnen lamleggen. Onze website kan niet zomaar offline worden gehaald, omdat onze content gedecentraliseerd is’, vertelt Visser. Zo kan blockchaintechnologie de veiligheid en onafhankelijkheid van nieuwsmedia beter garanderen, en uiteindelijk de democratie versterken.
Foto: Anrike Visser

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.