De beste tools (VI): zo maak je next level video's

Nieuws |

Video is hot. Op YouTube loopt het aantal views in de miljarden. Facebook gaat voor een video first-strategie, al waren de statistieken wel iets te rooskleurig. Mensen zijn visueel ingesteld, dus foto’s, video’s en  infographics – zoals we eerder al constateerden – doen het goed. Tijd voor een next level. Er zijn verschillende tools in omloop om interactie toe te voegen aan een video, zoals bijvoorbeeld een nieuwsgame, een virtuele route of het toevoegen van extra informatie via tags.

Wirewax

Met Wirewax kun je op een simpele manier tags – of zogenaamde hotspots – toevoegen aan bewegende objecten of personen in jouw video. Je kan de tags aanvullen met links, media of meer informatie. De BBC experimenteerde met deze tool in deze productie over de olieramp in de Verenigde Staten. Hou rekening met wat beperkingen in de gratis versie: zo zit er een maximum van 500 kijkers op en kun je alleen video’s tot tien minuten uploaden. Embedden is wel mogelijk.

Hyperlapse

Een gouwe ‘ouwe’, want in 2014 gebruikten journalisten het al tijdens de New York Fashion Week: Hyperlapse. Deze app is gebouwd door de makers van Instagram en hiermee kun op een makkelijke manier time lapse – versneld afgespeelde – video’s maken. Het is een kwestie van het appje downloaden en filmen. Hyperlapse maakt er vervolgens automatisch een time lapse van. De app stabiliseert ook de beelden, waardoor je video’s een stuk professioneler lijken. De snelheid is aan te passen.

Eko

Met deze tool maak je interactieve video’s of nieuwsgames. Met Eko geef je de gebruiker de mogelijkheid om keuzes te maken door knoppen toe te voegen aan jouw video. De tool maakt geen gebruik van templates, maar het werkt erg makkelijk. Achtergrondmuziekje? Kan. Embedden: geen punt. Er is namelijk geen betaalde versie van Eko dus je hebt niet te maken met beperkingen.
Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 80 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.  
 
 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.