Flip van Willigen (Newsroom Enschede): 'Als je een autoriteit wilt zijn, moet je durven verbreden'

Nieuws |

Flip van Willigen was als directeur van TV Enschede FM nauw betrokken bij de oprichting van Newsroom Enschede. “Door je activiteiten meer op elkaar af te stemmen, kun je samen naar buiten treden en een autoriteit worden op het gebied van lokaal en regionaal nieuws”, legt hij uit. “Met twee redacties bereik je meer dan met één.”

Samenwerken gebeurt niet automatisch

Newsroom Enschede wordt op dit moment geleid door Van Willigen en vanuit de krant door hoofdredacteur Martha Riemsma en redactiechef Enschede e.o. Henk ten Harkel. Voordat het samenwerkingsproject subsidie kreeg, werkten de redacties van De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM al een tijdje naast elkaar op dezelfde locatie. Toen Van Willigen, Riemsma en Ten Harkel merkten dat de redacties niet automatisch geneigd waren om te gaan samenwerken, bedachten ze ‘de middentafel’. “Dankzij de middentafel kunnen we beslissingen nemen die goed zijn voor elk individueel mediakanaal”, zegt Van Willigen.
De middentafel is een centrale plek op de reactie waar een aantal coördinatoren en leidinggevenden bij elkaar zitten. Zij bepalen hoe nieuwsverhalen het beste via de verschillende platformen verspreid kunnen worden. Al snel begon deze werkwijze zijn vruchten af te werpen. Het groeiende succes van de samenwerking komt precies op het juiste moment, gelooft Van Willigen. Volgens hem is het vandaag de dag belangrijker dan ooit dat verschillende nieuwsmedia de handen ineen slaan. “We zien social media steeds meer terrein winnen, en dat diezelfde social media gebruikt worden om fake news te verspreiden”, geeft hij als voorbeeld. “Om stand te kunnen houden, moet je ervoor zorgen dat je sterk staat.”

Einde van de ADHD-journalistiek

Dankzij de samenwerking hoeven de redacties zich niet langer voortdurend met de waan van de dag bezig te houden. “Of ‘ADHD-journalistiek te bedrijven’, zoals Henk het altijd zegt”, lacht Van Willigen. “We hebben nu tijd voor onderzoeksjournalistiek, de productie van longreads en andere interessante dingen. Daar kwamen we los van elkaar helemaal niet aan toe.” Een van die dingen is app053, een mobiele applicatie die het publiek in staat stelt een bijdrage aan nieuwsverhalen te leveren. De app werd in juni getest tijdens de productie van een verhaal over afval in Enschede. Newsroom Enschede beschrijft de resultaten zelf als “hoopgevend”, een tweede test zit in de planning.

Mensen die dertig jaar krantenjournalist zijn geweest, komen met ideeën voor de televisie, of maken zelf hun eerste itempje

Een voorbeeld van de succesvolle samenwerking is 053 Zoekt Burgemeester, een mediaproject over de nieuwe burgemeester van Enschede. Het succes liet de redacties, die aanvankelijk moeizaam met elkaar samenwerkten, zien dat een betere samenwerking alle mediakanalen zou kunnen versterken. Dit project vormde destijds de basis voor de ontwikkeling van het plan voor de middentafel. “Normaal gesproken leeft de zoektocht naar een nieuwe burgemeester niet zo onder de inwoners van de gemeente, maar dankzij dit project was de nieuwe burgemeester het gesprek van de dag”, lacht Van Willigen. Ondanks het feit dat dit project al een tijd geleden werd afgerond, leeft het succes van 053 Zoekt Burgemeester voort. “Ik werd laatst benaderd door de provincie Drenthe met de vraag of zij gebruik mogen maken van de kennis die we tijdens dit project hebben opgedaan om de commissaris van de koning meer bekendheid te geven”, vertelt Van Willigen.
De directeur is blij met al die positieve reacties. “Bij een verhaal over wateroverlast wisten we zoveel bereik te creëren dat de gemeente zijn beleid moest aanpassen”, zegt van Willigen. “Iedere keer als zoiets gebeurt, denk je ‘wauw’.” Maar Van Willigen merkt niet alleen aan zijn publiek dat Newsroom Enschede impact heeft. Ook de redacties worden alsmaar enthousiaster. “In eerste instantie waren beide redacties een beetje argwanend over de samenwerking, maar dat gevoel is helemaal gekanteld”, legt hij uit. “Mensen die dertig jaar krantenjournalist zijn geweest, komen met ideeën voor de televisie, of maken zelf hun eerste itempje. En vice versa. Jongeren die zelf nog nooit een krant hadden gelezen, schrijven hier hun eerste stukje.”

Kroon op de samenwerking

Op dit moment zitten De Twentsche Courant Tubantia en TV Enschede FM middenin een verhuizing. Naast de redactievloer vindt het publiek in het nieuwe gebouw ook een debatcentrum en een expertisecentrum. “Omdat we een autoriteit binnen de samenleving willen zijn, moeten we durven verbreden. Nieuwsconsumenten zijn niet direct bezig met nieuwskanalen, ze houden zich vooral bezig met de content. Via welk kanaal en met wat voor sausje die content ze wordt aangeboden, vinden ze minder belangrijk, zolang de content en het kanaal maar bij elkaar passen”, legt Van Willigen uit. “We willen graag een autoriteit worden binnen de samenleving, een debatcentrum en een expertisecentrum horen daar bij.”
Bovendien gelooft Van Willigen dat het nieuwe gebouw een bestendiging is van de goede samenwerking. “In eerste instantie is het belangrijk dat je niet streeft naar een samenwerking op papier, maar naar een samenwerking met mensen”, zegt van Willigen. “Henk, Martha en ik hebben met elkaar afgesproken dat we een weg gaan bewandelen vol met hobbels en kuilen en dat we elkaar overal doorheen gaan slepen. Eerlijk zijn en over die hobbels heen willen kijken, dat is het eigenlijke werk”, vertelt hij. Een risico van een dergelijke samenwerking, is dat het samenwerkingsproject mislukt zodra een van de oprichters niet meer aan het project kan meewerken. Nu de redacties samen aan het verhuizen zijn, wordt de kans op zo’n mislukking veel kleiner. Van Willigen is positief over de ontwikkelingen: “De dingen gaan nu verder dan de persoon.”
Foto door TV Enschede FM

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.