Freek Staps nieuw bestuurslid Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Nieuws | Nieuws
  • Redactie
  • 03 september 2018
  • 278 woorden , 1 min. lezen

Freek Staps is mede-oprichter van The Story Network en werkte zestien jaar bij NRC, waar hij onder andere correspondent in New York was en verschillende redacties leidde. Ook is hij mede-oprichter van NRC Q.
Bij The Story Network houdt Staps zich bezig met ‘merkjournalistiek’. Over het verschil tussen deze vorm van journalistiek en de krantenjournalistiek zei hij in december: ‘Aan de ene kant heb je onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek zonder commerciële inmenging. Aan de andere kant merkjournalistiek met commerciële inmenging, waarbij extreem duidelijk is wie de afzender is, want dat is het hele doel van degene die betaalt: die wil zich juist bekend maken. Ik ben voor een heel strenge scheiding tussen die twee, want dan botst het helemaal niet en kan het heel goed naast elkaar bestaan.’

Frits van Exter nieuwe voorzitter

Frits van Exter, journalist en oud-hoofdredacteur van Trouw en Vrij Nederland, is sinds 2016 lid van het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Hij neemt de rol van bestuursvoorzitter over van Vincent Kouwenhoven, die sinds 2013 voorzitter was en vanaf 2008 lid was van het bestuur.
Bij zijn aantreden als bestuurslid pleitte Van Exter  voor herwaardering van een professionele journalistieke houding. Een kerntaak van de journalist is volgens hem het scheiden van zin en onzin. ‘Er blijft behoefte aan mensen die dingen uitzoeken en ze toegankelijk maken. Laat zien dat je als journalist specialist bent, wat mensen daaraan hebben, en waarom ze daarvoor moeten betalen. Dat is voor mij de kern, en daar zal ik ook naar zoeken in de ideeën die ter tafel komen bij het Stimuleringsfonds.’
Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek bestaat verder uit Roy Khemradj, Andra Leurdijk en Mir Wermuth.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.