De hoofdredacteur van nu organiseert bierfestivals

Nieuws | Nieuws

Aanschuiven bij Tijd voor Max, een webshop lanceren, festivals organiseren, video-interviews met ‘influencers’ opnemen. Zomaar wat taken van hoofdredacteur Jim Jansen van het populair-wetenschappelijke blad New Scientist en zijn collega Milou Turpijn van gezondheids- en lifestylemagazine Women’s Health.

“Eigenlijk besteed ik nog maar twintig procent van mijn tijd aan het blad”, vertelde Jansen dinsdag op de Mediafacts Nationale Uitgeefdag in Bussum. Wat hij met de overige tachtig procent doet? Jansen toont het met foto’s van het speciaalbierfestival dat New Scientist organiseerde, zijn TV-optredens bij Omroep Max, zijn dansje met een robot op een evenement over robotisering. “Je moet je nergens te goed voor voelen”, zegt hij.

Merkdenken

Jim Jansen is sinds 18 jaar hoofdredacteur van diverse bladen. Vroeger was zijn opdracht het runnen van een blad, met taken als “bellen met de drukker”. Toen de oplages en de advertentieverkopen gingen dalen moest het roer bij tijdschriften om. New Scientist richt zich vooral op zakelijke samenwerkingen. “Vroeger gingen de sales managers naar een bedrijf om een advertentie te verkopen. Nu zeggen ze: kunnen we jullie ergens mee helpen?” Jansen bemoeit zich nadrukkelijk persoonlijk met de zaken. “Als ik niet in marketing geïnteresseerd ben, ben ik niet geschikt voor deze job.”

New Scientist organiseerde onder meer samen met atoominstituut Nikhef een reis naar de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland, plus een festival in Nederland over diezelfde deeltjesversneller. Dergelijke reizen en evenementen – net als bijvoorbeeld het inzetten van ambassadeurs als ‘DWDD-wetenschapper’ Erik Scherder – maken New Scientist tot een merk, vertelt Jansen.

Ook Milou Turpijn praat over Women’s Health als merk. Haar redactie gaat daar ‘best wel lekker in mee’, vertelt ze op de Uitgeefdag. “Dat doe je door veel met elkaar te praten. We doen elke dag een ‘stand-up’ waarbij redacteuren ideeën pitchen en elkaar de vraag stellen: op welk kanaal kunnen we dit het beste doen? Dan krijg je dat merkdenken er wel in.”

Turpijns heeft het behalve over ‘het merk’ veel over ‘influencers’, ‘aanjagen’ en ‘slim samenwerken’. Ze wil bedrijven zoveel mogelikj commerciële mogelijkheden bieden: zo is er een testpanel waarin lezeressen producten uitproberen, komt er een webshop en betrekt Women’s Health bedrijven bij evenementen als het Sneakergala.

Vreemde hoofdredacteur

Turpijn is dan ook geen klassieke hoofdredacteur – ze is überhaupt geen journalist. Turpijn werkte onder meer als online-strateeg bij ING. “Ik ben een beetje een vreemde hoofdredacteur”, zegt ze zelf. Turpijns commerciële achtergrond heeft zo zijn voordelen, in het contact met adverteerders bijvoorbeeld. “Het helpt dat ik aan de kant van de klant heb gezeten; ik weet hoe zo’n bedrijf denkt.”

Haar afwijkende profiel was de reden dat Women’s Health-uitgever Hearst koos voor Turpijn. “Het grootste voordeel is dat ik gewend ben om vanuit een merk te denken, waar andere hoofdredacteuren wellicht meer vanuit print werken”, vertelt ze na afloop van haar lezing. “Print is voor mij één van de kanalen. Ik kan daardoor makkelijker het overzicht houden.”

Onafhankelijkheid

Turpijn vindt het desondanks belangrijk dat de redactie uit ‘echte’ journalisten bestaat. “Ik heb geen journalistieke achtergrond, maar de redacteuren bijna allemaal wel.” Het valt haar op dat journalistiekstudenten een knop moeten omzetten als ze bij Women’s Health komen stagelopen. “Zij hebben een heel ander beeld van hoe een redactie werkt.”

Bij zowel Turpijn als Jansen klinken uit de zaal voorzichtig-kritische vragen over de journalistieke standaard bij beide bladen, nu deze tot merk transformeren. “Redactionele onafhankelijkheid is enorm belangrijk. U als lezer moet mij kunnen vertrouwen”, adresseert Jansen eventuele twijfels. “Er mogen geen advertorials zijn, daar word je heel erg ongelukkig van.”

Bij zijn toehoorders blijft enige scepsis bestaan, getuige de publieksvraag: “bestaat New Scientist over vijf jaar nog, of is het dan een evenementenbureau met een leuke website?” Jansen stelt de zaal opnieuw gerust. “Het merk New Scientist is niet denkbaar zonder het papieren blad.”

Foto: Rogier Bos

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.