Zelf visualiseren? Hier vind je de beste visualisatietools

Nieuws |

Data Journalism ToolsDatajournalism.tools

Ben je op zoek naar een website die een wat handzamer overzicht biedt? Dan kun je onder andere terecht bij Datajournalism.tools. Deze website wordt beheerd door datajournalist Winny de Jong en Hogeschool Utrecht. Datajournalism.tools laat gebruikers in drie tot vier stappen de best passende visualisatietool selecteren. In die stappen geeft de gebruiker onder andere aan waar de tool voor gebruikt moet worden en hoeveel ervaring hij of zij met visualisatietools heeft.

Journalism Tools

Journalism Tools heeft geen eigen website, maar maakt gebruik van Pinterest om een catalogus van visualisatietools aan te leggen. Dit overzicht wordt bijgehouden door de Belgische journalist Ezra Eeman. Eeman verzamelde in vijf jaar tijd ruim 2500 visualisatietools en andere relevante websites. Journalism Tools is daarmee verreweg de grootste catalogus die er is.
Helaas heeft die enorme omvang ook een aantal nadelen. Zo is de Pinterest-pagina behoorlijk onoverzichtelijk voor mensen die niet precies weten wat ze zoeken. Ook doet Eeman weinig moeite om oude tools op updates te controleren. Het in 2014 opgeheven Scrollkit wordt bijvoorbeeld nog altijd vermeld als een handige tool om websites mee te bouwen. Gelukkig maakt Eeman dit gebrek ruimschoots goed met de Twitter-account van Journalism Tools, waarop hij bijna dagelijks informatie over nieuwe visualisatietools verspreidt.

Dataviz Catalogue

Nightingale Rose ChartOok The Data Visualisation Catalogue van Severino Ribecca probeert gebruikers te helpen met het selecteren van de meest geschikte tools. In 2017 vertelde Ribecca aan SVDJ.nl dat de vorm van een visualisatie afhankelijk is van het verhaal dat de visualisatie moet vertellen. Daarom kan zijn Dataviz Catalogue doorzocht worden op basis van vorm en op basis van functie. Anders dan Datajournalism.tools houdt Ribecca geen rekening met de vaardigheden van zijn publiek. Veel van de tools die hij noemt, zijn daarom wat lastiger te gebruiken. Sommige vereisen zelfs programmeerkennis. Gelukkig behandelt Ribecca ook eenvoudiger tools, zoals infogr.am en datamatic.io.
De Dataviz Catalogue helpt gebruikers niet alleen met het vinden van visualisatietools, maar geeft ook praktische tips en achtergrondinformatie. Zo weten we dankzij de catalogus bijvoorbeeld dat de Nightingale Rose Chart vernoemd is naar Florence Nightingale, omdat zij deze grafiekvorm in 1858 gebruikte.

Dataviz.tools

Dataviz.tools lijkt een beetje op de Dataviz Catalogue, maar is net iets minder uitgebreid en geeft minder praktische informatie. Gelukkig zijn er ook voordelen; bijvoorbeeld dat deze website aandacht besteedt aan visualisatietools die handig zijn voor specifieke doeleinden. Zo is er onder andere een categorie met tools die bruikbaar zijn voor mensen die over wetenschappelijk onderzoek moeten communiceren.

Visualising data

Andy Kirk staat vooral bekend als datavisualisatie-expert, maar houdt op zijn website ook een uitgebreid overzicht met tools bij. Een leuk extraatje is het blog die je op diezelfde website vindt. Daar schrijft Kirk over zijn eigen werk en levert hij commentaar op andermans werk. Vorig jaar maakte hij zich bijvoorbeeld boos over een taartdiagram, al zou de naam ‘pizzadiagram’ waarschijnlijk beter op zijn plek zijn.

DigitalStory.Tools

In 2017 schreef Albertine Piels voor SVDJ.nl een serie verhalen over visualisatietools. De tools die ze in die stukken noemde, staan ook op DigitalStory.Tools. Wat DigitalStory.Tools zo fijn maakt, is de praktische informatie die de website geeft. Zo vertelt Datajournalism.tools bijvoorbeeld of een tool wel of niet gratis is. Dat is iets wat bijvoorbeeld Journalism Tools niet doet, waardoor je als gebruiker weleens van een koude kermis thuiskomt.
Welke van deze overzichtswebsites het beste is, valt moeilijk te zeggen. Wie op zoek is naar het nieuwste van het nieuwste kan het beste bij Journalism Tools aankloppen. Voor mensen met weinig ervaring zijn websites zoals Datajournalism.tools, Dataviz.tools en DigitalStory.Tools waarschijnlijk het meest geschikt. Echte visualisatieliefhebbers zullen zich sneller aangetrokken voelen tot de Dataviz Catalogue en Visualising Data. Wat je ook zoekt, deze websites zijn allemaal een bezoekje waard.
Grote foto door Lauren  Manning 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.