De waarheid achter de cijfers in de krant – en meer journalistieke events in april

Nieuws |
  • Redactie
  • 04 april 2019
  • 491 woorden , 2 min. lezen

Op de foto in de krant: wat dat met kwetsbare mensen doet

Aan de jaarlijkse World Press Photo tentoonstelling is een heel festival gekoppeld. Er zijn lezingen over allerlei aspecten van fotografie: de rol van fotografie in onderzoeksjournalistiek, nieuwe vormen van storytelling, maar ook de ethische kant van fotografie (wat is je rol als fotograaf in oorlogsgebied? Welke impact heeft het op kwetsbare mensen als ze met hun foto in de krant staan?).
World Press Photo Festival
12 en 13 april
Westergasfabriek
Pazzanistraat 33, Amsterdam
Toegang vanaf 17,50 (openingsavond) tot 65 euro (passe-partout voor twee dagen)

Zo lok je je geïnterviewde uit de tent

Hoe krijg je mensen als interviewer zover dat ze je in vertrouwen nemen? Die vraag staat centraal tijdens Het Grote InterviewTheater. Zwaargewichten als Clairy Polak, Simone Weimans en Natalie Righton geven hun beste interviewtips, vertellen hoe zij die ene geïnterviewde uit de tent lokten of interviewen ter plaatse een vakgenoot. De keynote speech is van activist en dichter Jerry Afriyie, die vertelt over zijn ruime ervaring als geïnterviewde.
Het Grote InterviewTheater
15 april
Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg)
Leidseplein 26, Amsterdam
Toegang 24,50 euro – leden Vers in de Pers 17,50 euro

De Tegels worden weer uitgereikt

Welke journalisten gaan er dit jaar naar huis met een Tegel? Op 23 april worden de jaarlijkse journalistieke prijzen weer uitgereikt. Alle nominaties in categorieën als Verslaggeving, Interview en Regio / Lokaal vind je hier. De feestelijke avond wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers, cabaretier Peter Pannekoek geeft zijn visie op de journalistiek en Michelle David zingt, begeleid door The Gospel Sessions.
Uitreiking De Tegel
23 april
Koninklijke Schouwburg Den Haag
Korte Voorhout 3, Den Haag
Toegang 45 euro (NVJ-leden 20 euro, Vers in de Pers 10 euro)

Het aanbod én gebruik van lokaal nieuws in de grote stad

Om op de hoogte te blijven van wat er speelt in je omgeving, heb je veelzijdige, kwalitatief hoogstaande nieuwsmedia nodig. Maar hoe ziet het aanbod van nieuws er eigenlijk uit in de vier grootste steden van Nederland? Wie biedt het nieuws aan, hoe interacteren die aanbieders van nieuws met elkaar én welke rol speelt de nieuwsconsument binnen dit ‘nieuwsecosysteem’? Daar deed het Stimuleringsfonds de afgelopen twee jaar onderzoek naar. De resultaten – mét aanbevelingen voor mediapartijen en overheden – worden gepresenteerd in Nieuwspoort.
Onderzoekspresentatie Nieuws in de grote stad
25 april
Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
Toegang gratis

Een kritische blik op de cijfers in de media

Cijfers zijn cijfers, zou je zeggen. Maar volgens Sanne Blauw, econometrist en ‘correspondent Ontcijferen’ bij De Correspondent, is dat niet zo. Achter de cijfers die in de krant of op televisie komen zitten regelmatig denkfouten én de onderzoekers hebben niet zelden belangen die de cijfers beïnvloeden. We laten ons gemakkelijk misleiden, zegt Blauw. Tijdens haar lezing legt ze niet alleen uit hoe je dat kunt voorkomen, maar hoopt ze je ook van je ‘onbreekbare geloof in cijfers’ te laten vallen.
Correspondent College: Sanne Blauw
16 april in Het Paard (Den Haag), 29 april in TivoliVredenburg (Utrecht)
Toegang: respectievelijk 17,50 en 14,50 euro

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.