Luuk Ex blijft zich inzetten voor geautomatiseerde journalistiek

Nieuws |

“Sinds de campagne van Donald Trump is ‘nepnieuws’ niet meer weg te denken uit ons vocabulaire”, zegt onderzoeksjournalist Luuk Ex, wiens project Page Facts in 2015 een van de winnaars van The Challenge was. “In 2013 hadden we er in Nederland nog amper van gehoord, maar in Taiwan al wel.”

Onzin over Fukushima

Via via ontdekte Ex een project van een Taiwanese TU Eindhoven-student dat ging over de betrouwbaarheid van websites en informatie online. “Die jongen volgde het nieuws over de nucleaire ramp Fukushima. Hij trof zoveel foutieve informatie aan op het internet dat hij een app bedacht om dit probleem op te lossen. Hiermee kon de onzin die over de ramp verspreid werd gefilterd worden.”

Journalisten zijn veel te veel tijd kwijt aan het verifiëren van hun bronnen

Volgens Ex was het idee te mooi om te laten liggen. “Journalisten zijn veel te veel tijd kwijt aan het verifiëren van hun bronnen. Wat als een app in één oogopslag niet alleen zoekresultaten laat zien, maar ook de betrouwbaarheid van de bronnen?”
Samen met Meng Hsun Wu – een Taiwanese jongen die ook aan het project had gewerkt –  deed Ex onder de naam Page Facts mee aan The Challenge. De andere Taiwanese student was inmiddels weer teruggegaan naar Taiwan, en niet meer betrokken bij het project.

Online bron checken

Met Page Facts wilden Meng en Ex journalisten gaan helpen bij het checken van bronnen. “Onze eerste missie was om uit te zoeken hoe je vaststelt dat informatie van een site betrouwbaar is”, vertelt Ex. “Daarom hebben wij aan journalisten gevraagd hoe zij de betrouwbaarheid van een online bron checken.”
Ex voerde zo’n dertig gesprekken met journalisten van nu.nl, RTL en de Volkskrant. Niet geheel verrassend bleek hun zoektocht naar betrouwbaarheid vaak bij Google te beginnen. “Veel journalisten nemen dezelfde stappen. Zij googelen totdat de zoekmachine de datum van publicatie, de originele bron van het artikel en het Linkedin- of Twitterprofiel van de auteur uitspuugt. Maar het doorlopen van deze stappen kan natuurlijk veel sneller. ”

Moeilijke klus

Na het winnen van The Challenge vroeg Ex Taiwanese developers om een app voor Google Chrome te ontwikkelen. Deze app moest de stappen van de journalisten automatiseren, maar dat bleek moeilijker dan gedacht. “Google verandert steeds een klein beetje aan zijn website, waardoor de extensie weer wordt beschadigd. Van onze developers krijgen we steeds te horen dat de extensie kapot is of een deel het niet doet.”
Ex en zijn teamgenoot hebben onlangs de knoop doorgehakt. Ze stoppen met het project.  “We worden links en rechts ingehaald door de grote partijen. Als je nu een naam googelt krijg je meteen een foto, een Twitter- of een Linkedin-account te zien. Dat lijkt heel erg op waar wij mee bezig waren.”

Automatisering

Ex vindt het jammer dat de Page Facts app er niet is gekomen. Maar hij blijft zich inzetten voor een meer geautomatiseerde journalistieke manier van werken. “Als onderzoeksjournalist bij KRO-NCRV zie ik dat veel tijdrovende journalistieke klussen zo door een computer gedaan zouden kunnen worden. En zeg nou eerlijk, wie vindt het leuk om interviews uit te schrijven?”
De kunst is volgens Ex om journalisten en programmeurs samen te brengen. “Op dit moment behoort automatisering nog bepaald niet tot de standaard redactionele werkwijze.”
De oplossing? “Laat eens een paar developers meelopen op de redactie. Hierdoor zien zij wat journalisten de hele dag doen en welke taken geautomatiseerd kunnen worden. Een computer kan klusjes doen die een journalist zelf niet wil doen, waardoor meer tijd overblijft voor belangrijke dingen.”
Foto: Fukushima, vier jaar na de ramp, door UCLA Newsroom

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.