Hoe Netflix onze blik bepaalt: de leukste journalistieke events van september

Nieuws |
  • Redactie
  • 03 september 2018
  • 546 woorden , 2 min. lezen

Hoe het internet de democratie om zeep brengt

Eens in de zoveel tijd klinkt het weer bezorgd: hebben we niet veel te veel macht in handen gelegd van internetreuzen? De data-schandalen rond Facebook en Cambridge Analytica roepen in elk geval vragen op over de stabiliteit van onze democratie. Jamie Bartlett is tech-journalist en hoofd van het Centre for the Analysis of Social Media bij denktank Demos. Je kunt hem ook kennen van de BBC-serie The Secrets of Silicon Valley. Onlangs verscheen zijn laatste boek: People vs. Tech: How the Internet is Killing Democracy. Op 12 september vertelt hij in Groningen waarom internet volgens hem de bijl aan de wortels van de democratie is.
12 september, 20.00 uur
How the internet is killing democracy
Studium Generale Groningen
Academiegebouw Rijksuniversiteit
Broerstraat 5, Groningen
4 euro, studenten gratis

Waarom media massaal inzetten op de live kijkervaring

‘Erbij zijn’ wordt niet alleen steeds belangrijker, maar ook steeds realistischer. Via Facebook Live en Instagram Stories kunnen duizenden mensen tegelijk een gebeurtenis volgen. Tijdens een gratis lezing op de Culturele Zondag vertelt mediawetenschapper Karin van Es over het groeiende belang van de live kijkervaring. Wat is de rol van nieuwe media in dit fenomeen, en waarom is een live kijkervaring anders dan ‘terugkijken’?
16 september, 14.00 uur
Alsof je erbij bent
Studium Generale Utrecht
Winkel van Sinkel
Oudegracht 158, Utrecht
Gratis

Hoe Netflix onze blik bepaalt

Streamingdiensten als Netflix, HBO en Amazon Prime beperken zich allang niet meer tot films en vermaak. Je vindt er bijvoorbeeld ook journalistieke documentaires. Hoe meer we naar de streamingdiensten kijken, hoe meer ons beeld van de wereld wordt beïnvloed door wat Netflix en co ons willen laten zien. Kan dat eigenlijk kwaad? Tech-journalist Wouter van Noort (NRC), politicoloog en filosoof Haroon Sheikh en producent Taco Zimmermann (die al eens pleitte voor het inperken van de macht van Netflixdoor de Nederlandse overheid) discussiëren erover.
20 september, 16.00 uur
Future Affairs: De wereld door de ogen van Netflix
FreedomLab Campus
Plantage Middenlaan 62, Amsterdam
7,49 euro

In gesprek met Syrische journalisten op het Festival van de Journalistiek

Het Festival voor de Journalistiek van de NVJ staat dit jaar in het teken van buitenlandjournalistiek. Je kunt er workshops volgen, zoals Verslaggeving in conflictgebieden bij NOS-veiligheidscoördinator Peter ter Velde, of in gesprek gaan met gevluchte Syrische journalisten. Journalisten en onderzoekers van Airwars vertellen hoe zij open source data gebruiken om luchtaanvallen op te sporen in Irak en Syrië.
22 september, 15.00 uur
Festival voor de journalistiek 2018: Over de grens
Het Huis Utrecht
Boorstraat 107, Utrecht
20 euro

Wetenschappers over dé journalistieke thema’s van komend najaar

Fijn, een evenement waar het niet draait om de journalistiek zelf, maar om het bijspijkeren van inhoudelijke kennis. Voor de negende keer organiseert het Expertisecentrum Journalistiek het symposium De Staat van Nederland. Dit jaar is het, nogal brede, thema: ‘Terug naar de feiten’. Topwetenschappers als Ewald Engelen, Marleen Stikker, Hans Mommaas en Maaike Hajer gaan in op de meest diverse thema’s: van energietransitie tot stress en van leegloop van het platteland tot meertalig onderwijs. Alle wetenschappers hebben de opdracht gekregen om verhaalideeën te leveren voor de journalistiek van dit najaar én blinde vlekken bloot te leggen. Kaarten gaan vanaf 25 euro (voor studenten) tot 135 euro (voor freelancers en NVJ-leden) en 165 euro (regulier).
2 oktober, 09.00 uur
De Staat van Nederland: terug naar de feiten
UvA-bibliotheek, Doelenzaal
Singel 425, Amsterdam
25 / 135 / 165 euro

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.