In een Nieuwegeins bedrijfspand zoeken computers naar sportnieuws

Nieuws |

Journalisten experimenteren al jaren met kunstmatige intelligentie. In 2014 bleek al dat een computer van de LA Times sneller over een aardbeving schreef dan zijn menselijke collega’s. Dat was geen incident. Er zijn bedrijven die standaard algoritmes toepassen in hun nieuwsproductie, zoals de persbureaus Associated Press en Reuters.

Doelpuntenmakers

De Nederlandse sportjournalistiek kan er ook wat van. Veel media besteden het verzamelen en verwerken van sportdata uit aan Gracenote (voorheen: Infostrada Sports). Dit Amerikaanse bedrijf volgt 200 sporten over de hele wereld en legt allerlei informatie vast. Uitslagen, opstellingen, passes, doelpuntenmakers, enzovoorts. Op de vestiging in Nieuwegein zijn werknemers aan videoschermen gekluisterd.

Als er een schot geweest is, voeren we in wat er vlak voor dat schot plaatsvond

Simon Gleave, Head of Analysis bij Gracenote, vertelt wat zij doen: “Eén persoon noteert de belangrijkste gebeurtenissen: schoten, goals, line-ups, wissels en in welke minuut die voorkwamen. De man naast hem voert extra informatie in. Als er een schot geweest is, voeren we bijvoorbeeld in wat er vlak voor dat schot plaatsvond. Er zijn misschien passes, iemand heeft gedribbeld, of er is een onderschepping.” Zelfs de plek waar het schot werd genomen, wordt geregistreerd.
Mensenwerk dus, sportdata verzamelen. Maar voor de verwerking van gegevens worden computers ingezet. Sportuitslagen worden automatisch doorgezet naar journalistieke platformen. En dat zijn niet de minste. In Nederland heeft Gracenote bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad, de Telegraaf en de NOS als klant. “Voor de NOS publiceren wij uitslagen op hun website. Dat is een volledig technisch proces”, zegt Gleave.

Computer bepaalt nieuws

Handig, maar niet per se ‘intelligent’. De nieuwssoftware van Gracenote is dat wel. Als de computer een bijzondere reeks herkent, geeft die een seintje. Een medewerker hoeft bijvoorbeeld niet zelf te constateren dat een speler vier keer op rij scoorde, of dat er een seizoenrecord behaald werd. Dat doet een softwaretool. Gracenote hoeft zo’n bericht alleen nog in een livefeed te zetten, die als bron wordt gebruikt door journalisten. Kortom: de computer bepaalt een deel van het sportnieuws.
“Wat is het leukste nieuws dat we vandaag hebben gehad?”, vraagt Gleave. “We hadden bij Feyenoord een speler die inviel. Die was 16 jaar en 200 dagen. Dat was de jongste speler van Feyenoord ooit, na Wijnaldum in 2007”, zegt Tim, een medewerker van Gracenote. [Dit gesprek vond plaats op 27 augustus – SA.]
Gracenote kan gebeurtenissen in een historische context plaatsen. En die context wordt steeds uitgebreider, naarmate het bedrijf meer informatie opslaat in zijn systemen. Gracenote laat zien dat algoritmes een belangrijke rol kunnen spelen in de verwerking van data. En die rol is natuurlijk niet alleen voorbehouden aan sportverslaggeving.
Lees ook de reportage “Zo komt de sportverslaggever aan feiten en cijfers (Spoiler: daar zit een enorm databedrijf achter)” via Blendle

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.