Noorse media starten gezamenlijke factcheck-website

Nieuws |

De twee grootste Noorse kranten Dagbladet en Verdens Gang en publieke omroep NRK starten gezamenlijk de website Faktisk. De site is bedoeld als permanente nationale factcheck, met oog op de parlementsverkiezingen in september. Faktisk checkt verhalen die trending zijn op sociale media, maar ook de inhoud van politieke debatten.

Opvallende samenwerking

Het initiatief is opvallend doordat het een samenwerking is tussen rivaliserende nieuwsorganisaties. “Cooperation among the three most-read Norwegian news outlets digitally, who otherwise are rivals, highlights the the fact that the challenges are so fundamental that we have to cooperate”, zegt initiatiefnemer Helje Solberg daarover. De factcheck-website moet een alternatief vormen voor wat onder meer Facebook en Google inmiddels aanbieden. Faktisk is een op zichzelf staand platform met eigen redacteuren, verslaggevers en ontwikkelaars.
Door een investering van 8 miljoen Noorse kronen (bijna 900.000 euro) van verschillende fondsen en de omroep NRK kon Faktisk worden opgestart. De initiatiefnemers proberen de komende tijd meer partners en meer geld bij elkaar te krijgen zodat Faktisk ook na de Noorse verkiezingen kan blijven bestaan.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.