Nieuws

Voor het eerst wordt het in Nederland mogelijk om een academiejaar lang op postacademisch niveau onderzoeksjournalistiek te studeren. De opleiding Internationale Research Journalistiek, die eind september in Utrecht van start gaat, is een samenwerking tussen het Fonds Pascal Decroos, de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, Story-Based Inquiry Associates en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

In het programma is er, behalve voor traditionele onderzoekstechnieken zoals internetresearch, de Wob en datajournalistiek, ook veel aandacht voor ondernemerschap en grensoverschrijdende samenwerking. “We gaan proberen voor alle kansen en obstakels die een onderzoekende journalist vandaag de dag tegenkomt, praktische adviezen te geven”, zegt opleidingscoördinator Luuk Sengers.

Het docententeam bestaat uit ervaren lesgevers, zoals Henk van Ess (internet), Karel van de Berg (creativiteit), Roger Vleugels (Wob), Margo Smit (onderzoek op tv) en Mark Lee Hunter (ondernemerschap), en uit jonge onderzoeksjournalisten van uiteenlopende media die over hun ervaringen en geslaagde projecten komen vertellen. “Professioneel werken staat voorop”, zegt Sengers, “maar we willen de deelnemers ook streetwise maken.”

In Vlaanderen bestaat de IRJ-opleiding al tien jaar, in samenwerking met de Thomas More Hogeschool in Mechelen. De studenten van de Vlaamse opleiding zullen met de Nederlandse deelnemers samenwerken aan een aantal grensoverschrijdende onderzoeksprojecten die uiteindelijk zullen worden gepubliceerd en/of uitgezonden.

De opleiding start in Nederland op 29 september. Inschrijven kan via researchjournalistiek.eu

17 augustus 2016
161 woorden 1 min. lezen
Tags: onderzoeksjournalistiek

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.