Nieuws | Kort nieuws

Dat schrijft The Guardian op basis van een onderzoek van Artikel 19, een campagnegroep die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Samen met V-Dem, een politieke en sociale database, deden zij onderzoek naar de persvrijheid wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat de wereldwijde persvrijheid het laagste punt heeft bereikt sinds 2000; journalisten worden onder andere bedreigd door overheidscensuur, georganiseerde misdaad en de toenemende commerciële druk als gevolg van de groei van het internet. In het afgelopen jaar zijn 259 journalisten in gevangenschap terechtgekomen en 79 journalisten om het leven gebracht.

Persvrijheid hardst gedaald in Turkije

De campagnegroep mat wereldwijd de persvrijheid tussen 2006 en 2016 in 172 landen. Ze maakte hierbij gebruik van een meetinstrument dat ze the ‘Expression Agenda’ noemen. Deze agenda gaf inzicht in 32 sociale en politieke indicatoren van persvrijheid, waaronder vooringenomenheid en corruptie bij media, internetcensuur, toegang tot rechterlijke voorzieningen, intimidatie van journalisten en gelijkheid tussen sociale klassen en mannen en vrouwen.
Volgens de onderzoekers is de persvrijheid het hardst gedaald in Turkije. Daarnaast scoren landen als Brazilië, Egypte, Burundi en Polen het laagst op persvrijheid. Ook is er sprake van vooruitgang in een aantal landen; de persvrijheid in Tunesië, Sri Lanka en Nepal is juist gegroeid. Ook prijst de campagnegroep de wetgeving omtrent de vrijheid van informatie in 119 landen.
Lees hier het hele onderzoek.
Foto: Flickr / (c) Rebecca Harms
 

30 november 2017
183 woorden 1 min. lezen
Tags: Article 19, Onderzoek, Persvrijheid

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.