Prendid voorspelde de verkiezingsuitslagen

Nieuws |

Stel: je wilt een voorspelling doen over de afloop van Boer Zoekt Vrouw. Op Prendid.nl zet je dan je ‘fiches’ in op de situatie die jij het meest waarschijnlijk acht, en je wacht tot de finale van het programma daar is. Heb je de afloop goed ingeschat, dan ga je ervandoor met de eer en een geldbedrag.

Wij zijn de eersten die de voorspellingsmarkt naar Nederland brengen

Zo geldt het ook bij de verkiezingsuitslagen of een race van Max Verstappen. Al wordt er het meest ingezet op politieke onderwerpen, vertelt initiatiefnemer Marco van Schaardenburgh. In Amerika is het concept al ingeburgerd, vertelt hij. “Wij zijn de eersten die het naar Nederland brengen.” De pilot van Prendid wordt gefinancierd met een subsidie van het Stimuleringsfonds.

Journalistieke waarde

Kunnen journalisten dan iets aan Prendid hebben? Volgens Van Schaardenburgh wel. Uit de voorspellingen die op Prendid gedaan worden komen peilingen voort. “De peilingen die tot stand komen geven voor de journalist een trend of een bepaald gevoel weer. Als een journalist een stuk schrijft over mogelijke carrièrestappen van burgemeester Aboutaleb, kunnen de peilingen een extraatje zijn bij het journalistieke eindproduct. De journalist kan de peilingen gebruiken als achtergrondinformatie of als aanleiding van het artikel.”
Wie wordt premier 26-2
Dat betekent niet dat Van Schaardenburgh verwacht veel geld te gaan verdienen in de journalistiek. “Ik zie de journalistiek als een marketinginstrument. Marktonderzoeksbureau IPSOS geeft peilingen bijvoorbeeld gratis weg en haalt daardoor nieuwe klanten binnen. Ik denk dat het voor Prendid ook zo zal gaan.” De afgelopen weken heeft Van Schaardenburgh gesprekken gehad met mogelijke journalistieke partners, maar kreeg hij vaak te horen dat er geen budget is, vertelt hij. “Ik verwacht dat ik daarbuiten moet kijken om geld te verdienen, bijvoorbeeld bij overheidsorganisaties en het bedrijfsleven.”

Meedoen met grote jongens

De pilot van Prendid startte op 15 januari en heeft zijn finale gehad tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Van Schaardenburgh heeft de voorspellingen van Prendidgebruikers afgezet tegen de resultaten van reguliere peilers. De resultaten van de voorspellingen vielen ietwat tegen, vertelt hij. Prendid belandde op de zesde plek van voorspellers, met onder andere IPSOS, Peilingwijzer en Nipo boven zich. “We hebben 120 van de 150 zetels goed voorspeld. Dat resultaat komt voornamelijk door de activistische houding van de voorspellers. Veel van hen waren fanatieke PVV-stemmers en hoewel we een groep van 261 deelnemers hadden verzameld, bleek dat niet genoeg te zijn. Maar ja, we doen mee met de ‘grote jongens’ en dit was pas ons eerste grote evenement.”

De voorspellingsmarkt is een spelletje waar je even over na moet denken

Toch hoeven spelers niet per definitie een gemiddelde dwarsdoorsnede van de maatschappij te vormen, vindt Van Schaardenburgh. “Dat komt door het verschil tussen een opiniepeiling en een voorspellingsmarkt. Bij een opiniepeiling vraag je: op wie ga jij stemmen? Maar bij een voorspellingsmarkt is de vraag: wie denk jij dat gaat winnen? Daarbij maak je niet uitsluitend gebruik van je eigen kennis, maar heb je vooral de ingeschatte mening van anderen in je achterhoofd. Toch zullen spelers al snel een ietwat gekleurde voorspelling zullen doen. Dat kunnen we niet voorkomen.”

Laagdrempelig en duidelijk

Zal het verder aanslaan, zo’n eerste voorspellingsmarkt in Nederland? “Ik heb het idee dat tegenwoordig alles online binnen drie klikken duidelijk moet zijn. Zo niet, dan kun je je succes wel vergeten. Daarom probeer ik de website van Prendid zo duidelijk mogelijk vorm te geven. De voorspellingsmarkt is een spelletje waar je even over na moet denken, daarna wordt het leuk. Bovendien zorg ik ervoor dat de website en sociale mediakanalen laagdrempelig en duidelijk worden ingericht. Van het Amerikaanse concept van de voorspellingsmarkt ben ik verder niet afgeweken.”
Nu de Tweede Kamerverkiezingen achter de rug zijn, verwacht Van Schaardenburgh dat driekwart van de voorspellers zal afhaken. “De gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zullen ons volgende grote moment zijn. Rond die tijd wil ik mijn groep voorspellers weer opbouwen. Ik hoop te kunnen samenwerken met scholen en universiteiten, zodat de groep voorspellers diverser wordt.”

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.