RTL Nieuws werkt aan nieuwe audioconcepten voor smart speakers

Nieuws |

Nu de populariteit van smart speakers toeneemt, experimenteren steeds meer mediabedrijven met manieren om hun nieuws via die speakers te verspreiden. Ook RTL Nieuws hoopt binnenkort een duit in het zakje te kunnen doen. Volgens adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder is het voor videocontentbedrijven extra belangrijk om dit soort ontwikkelingen te volgen, omdat beeldschermen in de toekomst ook met spraak kunnen worden aangestuurd. Sinds vorige week is RTL Nieuws op zoek naar een freelance audioredacteur. Die redacteur zal niet alleen content voor smart speakers produceren, maar ook meedenken over nieuwe audio-concepten.

‘Geef me een update’

Hoe de spraakgestuurde nieuwsupdates van RTL Nieuws ongeveer gaan klinken, is nog niet bekend. ‘We werken op dit moment aan verschillende concepten, onze ideeën gaan nog allerlei kanten op,’ zegt adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder. ‘We denken op dit moment sowieso aan het brengen van nieuwsupdates, sport-updates en “Boulevard-updates”.’ Daarnaast praat RTL Nieuws met Bright, dat onderdeel is van RTL Nederland, over de mogelijkheid om tech-updates te produceren.
Ook over de juiste tone of voice wordt nog nagedacht. ‘Zo’n smart speaker voelt een beetje als een vriend in huis. Ik ben er daarom zelf van overtuigd dat de toon van een audio-update een stuk persoonlijker mag zijn,’ legt Schreuder uit.

Wachten op Google en Amazon

Op dit moment wacht RTL Nieuws tot Google en Amazon hun smart speakers op de Nederlandse markt lanceren. De Amazon Echo-speaker kan al gekocht worden, maar reageert nog niet op de Nederlandse taal. Google heeft aangekondigd uiterlijk aan het einde van dit jaar een Nederlandse Google Home-speaker op de markt te brengen, maar heeft nog geen precieze datum genoemd. ‘Als het zover is, willen we zo goed mogelijk zijn voorbereid,’ zegt Schreuder. Hij ziet de toekomst van de smart speaker in Nederland rooskleurig in: ‘Ik geloof er heel erg in dat spraak in veel situaties een fijnere interface is dan bijvoorbeeld een afstandsbediening, of een toetsenbord.’

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.