Selli Altunterim: ‘Niet vreemd dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de journalistiek’

Nieuws | De Voorspellers
  • Sara Madou
  • 08 december 2021
  • 558 woorden , 2 min. lezen

Selli Altunterim (48) is journalist/eindredacteur. Hij bedacht jongerenprogramma Rauwkost voor de NTR en werkte onder andere voor Nova en Nieuws & Co). Hij hoopt dat de journalistiek meer teruggaat naar de basis: het controleren van de macht.

‘Het lijkt alsof de journalistiek in Nederland is vergeten waar het om draait. We berichten te vaak vanuit instituties en te weinig vanuit het belang van de burgers. Doodzonde, want volgens mij is dat wel waarom de meeste journalisten dit werk zijn gaan doen. Ik in ieder geval. Ooit deed ik met een collega uitgebreid research, we hadden zo’n 50 mensen gesproken met verhalen die elkaar ondersteunden. Toen zei een andere collega dat volgens Justitie al die mensen ongelijk hadden en we ons onderzoek beter konden opgeven. De kern van het probleem is dat hij daarin meeging.

Vriendenkring

Het is helemaal niet zo vreemd dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de journalistiek. Pieter Omtzigt omschreef het mooi in zijn speech in de Tweede Kamer. Hij zei dat de media nu een soort vriendenkring vormen met de politiek, het bedrijfsleven en andere instanties. En kritiek leveren op je vrienden, dat doe je toch minder snel. Omtzigt riep politici op om zich af te vragen waarom ze eigenlijk volksvertegenwoordiger zijn geworden. Welke idealen gingen daarachter schuil? En hoe kun je die weer oppakken? Dat zouden we als journalisten ook moeten doen. Het is lastig om op die manier naar jezelf te kijken, dat weet ik, maar de tijd is er nu echt rijp voor.

Laten we een plek creëren waar anderen aan bod komen. Mensen met inhoud en constructieve ideeën die nooit het woord krijgen

Voor een gezonde democratie heb je oprechte en kritische journalistiek nodig. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik op redacties gehoord heb ‘Laat ook even de wethouder aan het woord, die is het er niet mee eens’. Terwijl: al die mensen en instituties hébben al toegang tot de media. Laten wij nou een plek creëren waar juist anderen aan bod komen. Er zijn zoveel mensen met inhoud en constructieve ideeën die nooit het woord krijgen. De bubbels waar we in zitten moeten doorgeprikt worden en ik hoop van harte dat we daar komend jaar stappen in kunnen maken. Misschien dat de toeslagenaffaire daar een katalysator voor kan zijn.

Meer nuance

Ik ben een optimistisch mens, altijd hoopvol. Daarom ga ik er vanuit dat we ons als journalisten echt beter gaan gedragen in de toekomst. We moeten wel, om het vertrouwen in de journalistiek terug te laten keren. Die hoop haal ik ook uit een aantal voorlopers. Follow The Money bijvoorbeeld, ik heb er veel bewondering voor hoe zij met eigen middelen van alles aan het licht brengen, met name op financieel gebied. Bas Haan van Nieuwsuur, ook een hele goede. En Sinan Can van BNNVara, die grote geopolitieke problemen terugbrengt tot menselijke verhalen. Zij zijn degenen waar we ons aan moeten spiegelen. Ik hoop dat we meer nuance, inhoud en mooie, menselijke verhalen kunnen gaan brengen in plaats van meegaan in allerlei meningen. Laat die maar over aan social media.’

 

Illustratie door: Alexandra España

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.