Subsidie voor journalistieke samenwerking in Limburg, Brabant en regio Haaglanden

Nieuws | Nieuws
  • Redactie
  • 09 november 2016
  • 435 woorden , 2 min. lezen

Veertien voorstellen werden afgelopen zomer ingediend voor de tweede ronde van de Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking. Het bestuur van het Stimuleringsfonds selecteerde er drie die – in navolging van het eerder in 2015 aangewezen Newsroom Enschede – de journalistiek in de regio gaan helpen versterken.

Media Valley

Een samenwerkingsverband tussen dagbladuitgever Media Groep Limburg en de HBO-faculteit Communicatie en Media Design van ZUYD Hogeschool. Studenten, professionele journalisten en ondernemers experimenteren met alternatieve manieren voor het vertellen van journalistieke verhalen – storytelling-technieken, waarbij gebruik gemaakt wordt van datavisualisatie, interactieve video en virtual reality – teneinde nieuwe doelgroepen te bereiken en business cases nader uit te werken. In 2015 en 2016 is ervaring opgedaan met uiteenlopende projecten, de komende jaren willen de samenwerkingspartners hun innovatieve broedplaats verder uitbouwen om zo het Limburgse medialandschap nieuw leven in te blazen.

Subsidiebedrag: maximaal 153.750 euro voor een periode van 3 jaar.

 

Broeinest Brabant

Hogeschool Fontys en dagbladuitgever De Persgroep slaan de handen ineen bij het realiseren van journalistieke initiatieven voor de verbetering van de nieuwsvoorziening in de regio. Studenten worden intensief begeleid op weg naar zelfstandig ondernemerschap; binnen een onderwijscontext bedenken studenten concepten, bij Broeinest Brabant mogen zij hun ideeën verder ontwikkelen op de werkvloer van de Persgroep. Bij dat laatste krijgen de studenten hulp van Starterslift, een regionale specialist die startende ondernemingen wegwijs maakt in de methodieken van het ‘lean start-up model’ en ‘business model generation’. Bibliotheek Midden-Brabant is partner voor het afnemen van publiekstesten.

Subsidiebedrag: maximaal 447.750 euro voor een periode van 3 jaar.

 

Regionaal Nieuws Netwerk

Regionaal Nieuws Netwerk is een samenwerkingsverband tussen Omroep West, diverse lokale omroepen in de regio Haaglanden en de opleidingen journalistiek en media/ICT van de Hogeschool Utrecht. Zij gaan als eerste in Nederland het Hearken-model introduceren: vraaggestuurde journalistiek waarbij het publiek actief betrokken wordt in alle fasen van het productieproces. Door het beleggen van redactievergaderingen op social media worden hete hangijzers onder de bezoekers geïnventariseerd. De meest relevante onderwerpen worden door de journalisten en studenten aangegrepen voor het maken van achtergrondverhalen. Producties worden doorlopend getoetst aan de verwachtingen van het publiek, onderzoekers van Hogeschool Utrecht monitoren de ervaringen met de journalistiek op basis van publieksparticipatie.

Subsidiebedrag: maximaal 298.500 euro voor een periode van 3 jaar.

 

De Regeling Regionale Journalistieke Samenwerking is in het leven groepen om de lokale en/of regionale journalistiek te versterken, zodat het publiek beter wordt bereikt en de journalistiek zijn democratische functie beter gaat vervullen. Projecten komen in aanmerking voor subsidie wanneer nieuwe producten, diensten, platforms of bedrijfsmodellen tot stand komen binnen een samenwerkingsverband waaraan tenminste twee partijen deelnemen.

 

Neem voor meer informatie contact op met Quint Kik.

 

Foto: Sean van der Steen

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.