Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ontwerpt subsidieregeling voor onderzoeksjournalistiek

Nieuws |
  • Redactie
  • 22 juni 2018
  • 389 woorden , 2 min. lezen

Het Stimuleringsfonds gaat zich in dit jaar specifiek richten op de ondersteuning van nieuw te vormen redacties die zich op onderzoeksjournalistiek gaan richten. Die redacties moeten ontstaan uit samenwerkingsverbanden tussen grote en kleine partijen, regionaal en nationaal, van binnen en buiten gevestigde media.

Onderzoeksjournalistiek, regio en samenwerking

De nieuwe subsidieregeling gericht op onderzoeksjournalistiek moet bijdragen aan een structurele versterking van de infrastructuur voor onderzoeksjournalistiek in Nederland. Binnen de regeling wordt onderzoeksjournalistiek gezien als een breed begrip dat gaat over nieuws waarvoor bovengemiddeld veel speur- en onderzoekswerk nodig is of dat ontstaat op basis van nieuwe, slimme of niet voor de hand liggende verbanden. Dat kan op landelijk niveau, maar zeker ook op regionaal en (hyper)lokaal niveau. De toegekende subsidiebedragen zullen variëren naar gelang de omvang van een project. Het begrip samenwerking is binnen de regeling met opzet breed gedefinieerd, zodat in het pilotjaar ervaring kan worden opgedaan met diverse soorten journalistieke samenwerking.

Met de sector in gesprek over invulling van de regeling

Omdat de journalistieke praktijk zelf als geen ander weet waar kansen en uitdagingen liggen, proberen we de komende maanden zoveel mogelijk reacties uit de sector te verzamelen. Het Stimuleringsfonds zal daartoe actief contact leggen met diverse (journalistieke) partijen. Als blijkt dat daar vraag naar is, zal het Stimuleringsfonds nog deze zomer een publieke bijeenkomst organiseren om meer informatie over de regeling te verstrekken en vragen te beantwoorden.

Mogelijkheden, deadline en criteria

Medio augustus maken we, mede op basis van de input uit het werkveld, bekend hoe de subsidieregeling er precies uit gaat zien. De termijn om een aanvraag in te dienen loopt vervolgens van 1 september tot 15 oktober 2018. In het jaar dat volgt wordt onderzocht welk type projecten, partners en vormen van samenwerking de meeste impact hebben. 

3 miljoen

Het Stimuleringsfonds kan in het pilotjaar 3 miljoen euro aan deze regeling besteden. Dat geld is onderdeel van de vijf miljoen euro die in het regeerakkoord is gereserveerd voor onderzoeksjournalistiek. Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten krijgt 1 miljoen toegewezen en zal daarmee hoofdzakelijk journalistieke producties gaan steunen, terwijl het Stimuleringsfonds zich richt op de versterking van de journalistieke infrastructuur.

Contact

Voor vragen over de pilot van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek kunt u contact opnemen via 070 361 71 11. Bart Brouwers is aangesteld als projectleider en samen met directeur René van Zanten eerste aanspreekpunt voor de pilot. Steffan Konings is de nieuwe projectmanager.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.