Unframed zet chatbot in voor journalistiek uit probleemgebieden

Nieuws |
  • Redactie
  • 15 mei 2017
  • 341 woorden , 2 min. lezen

Wat gaan jullie doen?

Wij bouwen een platform waarmee we journalistieke informatie ontsluiten uit probleemgebieden, om deze informatie vervolgens te verspreiden onder Westerse mediaorganisaties.

Hoe gaan jullie dat aanpakken?

Unframed wordt een tweeledig platform, bestaande uit een chatbot en een webapplicatie. De chatbot dient om de lokale bevolking een laagdrempelige manier te bieden om hun verhaal te vertellen. De webapplicatie voor journalisten geeft ons een krachtig medium om de informatie op een overzichtelijke manier te presenteren aan de journalisten. Met onze partner Free Press Unlimited gaan we de chatbot verspreiden in probleemgebieden, dit doen we met behulp van lokale organisaties met een groot bereik. Zo hebben we via Free Press Unlimited toegang tot Radio Dabanga in Soedan. Een radiostation met om en nabij de twee miljoen luisteraars per week.
Unframed

Wat maakt jullie plan vernieuwend?

Het inzetten en ondersteunen van de lokale bevolking in gebieden waar journalisten gevaar lopen, is een unieke manier om informatie te verzamelen uit gebieden waar weinig tot geen mediavrijheid is.  De inzet op een chatbot haakt daarnaast aan bij een technologische ontwikkeling in de richting van conversational interfaces. Een chatbot inzetten voor informatievergaring biedt enorme kansen door de laagdrempeligheid van het medium.

Hoe gaan jullie er geld mee verdienen?

Mediaorganisaties kunnen zich bij ons aansluiten om toegang te krijgen tot onze databank vol met interessante informatie. Daarnaast kunnen ze er voor kiezen individuele beelden en documenten af te nemen zodat deze gebruikt kunnen worden in journalistieke producties.

Hoe gaan jullie mensen in probleemgebieden zo ver krijgen dat ze jullie chatbot gaan gebruiken? 

Door ons te binden aan partijen die een belangrijke vertrouwenspositie hebben bij de lokale bevolking, hebben wij een groot voordeel. Daarnaast stuurt de lokale bevolking nu al massaal informatie naar deze partijen, echter is er geen platform om deze informatie te verwerken. Radio Dabanga krijgt bijvoorbeeld gemiddeld al zo’n 500 foto’s per dag binnen, zonder daar om te vragen.
Foto: Unframed won in 2016 de aanmoedigingsprijs van The Challenge
Lees ook: Zeventien pilots en prototypes kregen subsidie in het kader van de Regeling Journalistieke Innovatie

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.