Vers Beton maakt journalistieke game over bouwen in Rotterdam

Nieuws |

Bouw je een architectonisch hoogstaand station dat dient als prachtig visitekaartje van de stad, of bouw je een functioneel station dat keurig binnen de begroting past? In de vrijdag gepresenteerde journalistieke game Bouwen is Macht van Vers Beton moet de speler dit soort keuzes maken en omgaan met de consequenties van die keuzes, zoals boze burgers en begrotingstekorten.
De game is de afsluiter van een zes maanden durend journalistiek onderzoek naar de bouw in Rotterdam. Journaliste Margot Smolenaars dook in de belangrijke bouwprojecten van de afgelopen 25 jaar en schreef daar een dossier over vol.
Uit de interviews en achtergrondverhalen blijkt onder meer dat morrende burgers een steeds zwaarder wegende stem hebben gekregen bij bouwprojecten. ‘De politiek is zich gaan richten op snel scoren en publiciteit,’ zegt Smolenaars. ‘Dat is fnuikend voor ruimtelijke ordening. Er ontbreekt een samenhangende visie op bouwen.’

Nieuwe vertelvorm

Dat het grotendeels door vrijwilligers gerunde Vers Beton zo diep in een complex dossier kon duiken, is mogelijk dankzij subsidies van Stichting Democratie & Media en gemeentelijk innovatiefonds CityLab010. De eerste partij financiert de journalistieke research, de andere partij betaalt de ontwikkelkosten van een game als nieuwe journalistieke vertelvorm.
Hoewel het spitwerk in de bouwwereld nog niet tot politieke commotie heeft geleid, worden de research-stukken door lezers zeer gewaardeerd, zegt Smolenaars. ‘Stukken waar veel tijd en aandacht in zitten, worden echt goed gelezen. In die zin is deze serie een schot in de roos.’
Onder de naam De Harde Kern wil Vers Beton zich in de toekomst blijven richten op onderzoeksjournalistiek. Op dit moment wordt er met de genoemde subsidie nog een tweede dossier bijgehouden. Dat gaat over de verduurzaming van de haven van Rotterdam.

Supporterssysteem

Voor twee nieuwe onderzoeksprojecten loopt momenteel een subsidieaanvraag. Duidelijkheid daarover komt na de zomer, vertelt Smolenaars. Ook werkt Vers Beton aan een supporterssysteem dat dit najaar van start gaat. ‘Het wordt een systeem dat lijkt op dat van De Correspondent. De artikelen blijven vrij beschikbaar, maar we hopen dat lezers door te doneren helpen om onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Rotterdam mogelijk te maken.’
Vers Beton werd in 2012 opgericht als online magazine voor de ‘harddenkende Rotterdammer’. De site heeft ongeveer 50.000 unieke bezoekers per maand en wordt gerund door een vaste redactie van tien redacteuren.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.