Vijf Nederlandse projecten ontvangen geld van Google's Digital News Initiative

Nieuws |

Via het Digital News Initiative (DNI) financiert Google vijf journalistieke projecten uit Nederland. Het gaat om een totaalbedrag van €881.731. Dit is de vierde financieringsronde van DNI. In de drie voorgaande rondes ontving Nederland ook telkens geld voor verschillende projecten, met een maximum van ruim een miljoen in de eerste ronde. In totaal werd deze ronde €20.428.091 beschikbaar gesteld voor 102 projecten wereldwijd. De vijf Nederlandse projecten zijn:

FD Mediagroep: SMART Journalism

Bedrag: €626.241
Door het project SMART Journalism wil FD Mediagroep met behulp van artificial intelligence en machine learning intro’s bij artikelen automatisch laten genereren. Daarnaast moet het mogelijk worden abonnees gepersonaliseerde nieuwsoverzichten te bieden.

Publicism BV: Blockchain

Bedrag: €110.00
Het publicatieplatform Publicism wil persvrijheid stimuleren met behulp van blockchain. Het ontwerp van de site is een combinatie van een blockchain-netwerk dat publicaties ondersteunt door wijzigingen en tussenstappen zichtbaar te maken, een netwerk voor bitcoin-betalingen, een digitale wallet voor bitcoins, een data-opslagsysteem met encryptie.

Katalysis

Bedrag: €50.000
Katalyses wil met het gelijknamige project een licentiesysteem ontwikkelen waarin online tekst of andere content legaal kan worden gebruikt of hergebruikt. De maker blijft constant op de hoogte en kan worden betaald. Ook dit project maakt gebruik van blockchain.

nwzer: Wisdom of the Crowds Machine

Bedrag: €46.290
De Wisdom of Crowds Machine van nwzer maakt gebruikt van artificial intelligence om verschillende mensen gezamenlijk een artikel te laten schrijven. Bijdragen van journalisten, maar ook van burgers worden door AI gecombineerd tot een correct en samenhangend geheel.

Free Press Unlimited: Publeaks Mobile

Bedrag: €49.200
Free Press Unlimited wil klokkenluiders via de app Publeaks Mobile een mogelijkheid bieden informatie te delen met media via hun smartphone. Tips kunnen tot nu toe worden gedeeld via een online formulier of het uploaden van een document op de website van Publeaks. Een app is laagdrempeliger en vergroot het contact tussen journalisten en klokkenluiders, mede door een chatfunctie.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.