Vlaanderen krijgt nieuw journalistiek fonds, vergelijkbaar met het Stimuleringsfonds

Nieuws |
  • Redactie
  • 13 juni 2018
  • 227 woorden , 1 min. lezen

Volgens de minister zal het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF), zoals het fonds gaat heten, vergelijkbaar zijn met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Nederland. Het nieuwe fonds moet samenwerking met Nederland stimuleren. In een persbericht laat minister Gatz weten: ‘De uitdagingen die de nieuwe digitale mediasamenleving aan de journalistiek stelt, zijn in Nederland immers dezelfde als in Vlaanderen.’ Gisteren heeft Gatz deze samenwerking met minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besproken.

De waarde van samenwerking

Een half jaar geleden liet Gatz tijdens het door het Stimuleringsfonds georganiseerde congres Vlaanderen – Nederland al weten de waarde in te zien van samenwerking tussen beide landen op journalistiek gebied. Tijdens dat congres, waarbij de uitkomsten van het onderzoek naar journalistiek, innovatie en samenwerking in Nederland en Vlaanderen werden gepresenteerd, werd bij Gatz ‘een aantal radertjes in werking gezet’, zei de minister in een interview met SVDJ.nl. ‘Inhoudelijk lijkt wat we doen erg op elkaar. Je hoeft dus geen romanticus te zijn om verdere samenwerking na te streven.’

Hervorming van Vlaamse steun aan journalistiek

Met het VJF wil de ministerie de overheidssteun aan journalistiek in Vlaanderen hervormen. Voor het fonds wordt 550.000 euro beschikbaar gesteld, waarvan 500.000 euro bestemd is voor projectsubsidies. In totaal besteedt de Vlaamse overheid ieder jaar 3,55 miljoen euro aan middelen die de journalistiek ten goede komen, verspreid over verschillende organisaties, subsidielijnen en projecten.
Foto door Studio Nunu

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.