Yordi Dam: 'Programmeurs moeten eindelijk onderdeel van de redactie worden'

Nieuws |

‘Op het gebied van visualisatie en tools moet het credo voor volgend jaar zijn: less is more. Nieuwstitels hebben de afgelopen jaren veel graphics gemaakt met allerlei toeters en bellen. Dingen waarop je kunt klikken, dashboards, filters. Bij LocalFocus hebben we gezien dat gemiddeld maar tien procent van de mensen gebruikmaakt van interactieve opties. Sinds we dat kunnen meten, ben ik daarover gaan nadenken. Interactie is niet altijd nodig voor een betere overdracht van je verhaal. Het inzicht dat belangrijk is, moet je niet verstoppen achter een aantal knoppen, je moet zorgen dat het direct in een graphic te zien is. Anders verlies je een stukje van het verhaal. Ik denk dat de tijd voorbij is dat datajournalisten en toolbouwers moeten laten zien wat voor extreme dingen ze kunnen. Ze moeten gewoon denken ‘wat wil ik vertellen?’.

Animatie als leuke opsmuk

‘Ik wil ook niet meer zien dat het gebruik van video en animatie leuke opsmuk is voor een artikel. De video of animatie moet het verhaal vertellen. Als dat niet kan, dan moet je geen video maken. Soms is tekst de beste manier om iets over te brengen. Het idee van ‘kijk hoe vet deze animatie is, maar we vertellen er niets nieuws in’ mag voor mij wel verdwijnen volgend jaar.
‘En chatbots die niet werken, serieus, stop ermee. Ik heb een keer met Eva Jineks chatbot gechat, we hadden na drie chats al ruzie. Het was een soort gimmick van 2016 en 2017: maak een chatbot. En vervolgens werkt het niet, heel frustrerend. Als je een chatbot maakt, zorg dan dat-ie slim genoeg is. Ik wil echte interactie. Of artikelen krijgen, zoals in de Quartz-app. Maar ik wil niet tegen een soort van Robin de robot uit Bassie en Adriaan aanpraten die me niet begrijpt.

Robots helpen met cijfers

‘Waar ik wel heel erg in geloof is dat robots journalisten in de toekomst kunnen helpen bij het vinden van nieuws in cijfers. Robots zijn niet zo goed in zinnen maken, maar wel in het detecteren van bepaalde patronen. Als je slimme algoritmes loslaat op datasets van CBS, Kadaster of Eurostat, kunnen ze journalisten wijzen op trends of afwijkingen. Het kan een goed hulpstuk zijn bij het maken van toffe cijferverhalen die journalisten anders misschien niet zouden zien.

Ik zie nog steeds een sterke tweedeling tussen journalisten en programmeurs

‘Ik hoop dat programmeurs in 2018 eindelijk onderdeel van de redactie worden. Bij de nieuwsorganisaties waarmee ik ervaring heb zie ik nog steeds een sterke tweedeling. Een journalist maakt iets en de graphicbouwers of programmeurs zitten ergens op een andere verdieping en geven het uiteindelijk een mooie laag verf. Eigenlijk zouden we die personen vanaf het begin bij het journalistieke proces moeten betrekken. Ik weet dat op een aantal redacties dit al het geval is, maar die zijn op één hand te tellen. Journalisten moeten daarin hun mindset een beetje veranderen. Die andere expertises zijn niet alleen leuke aankleding achteraf, maar kunnen echt iets betekenen voor een verhaal.

Archieffunctie beschermen

‘En ik vind het heel belangrijk dat we komend jaar bedenken hoe we voorkomen dat online materiaal verloren gaat. Onlangs is het complete archief van de site Dichtbij.nl verdwenen nadat de stekker eruit is getrokken. De archieffunctie is belangrijk voor de vindbaarheid van de recente geschiedenis. Uitspraken in raadsvergaderingen die Dichtbij.nl had gecoverd kun je bijvoorbeeld niet meer terughalen. Bij een papieren krant was dat veel makkelijker, die stop je in een doos of een map. Over honderd jaar kunnen we vast nog wel papier vasthouden. Maar wat als we nieuwe sites bouwen? Ik hoop dat volgend jaar slimme koppen bij uitgeverijen daarover gaan nadenken.’
Illustratie: Merlijn van Bijsterveld 

Meer voorspellers


tien voorspellers

30 journalisten, ondernemers, developers en andere mediakenners keken in hun glazen bol. Ze vertellen in de laatste weken van het jaar niet alleen welke ontwikkelingen ze verwachten in het journalistieke jaar 2018, maar ook waar ze op hopen. Dit zijn de andere voorspellers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.