Vonken laten overslaan tussen start-ups en de grote jongens

Nieuws |

Dit is in een notendop de puzzel die Rick van Dijk en Bert Kok met MediaMatters proberen te leggen. MediaMatters is een zogeheten innovatie-accelerator die start-ups koppelt aan gevestigde mediabedrijven. De kiem wordt gelegd op de zogeheten matchmaking days op het Mediapark, waar de vonken moeten overslaan. Vonken die uiteindelijk moeten leiden tot zakendoen.
Aan de pilot, vorig jaar, deden onder andere de NOS en het ANP mee. De meeste matches die toen werden gemaakt doofden uit – op een enkele uitzondering na, zoals de match tussen het ANP en de makers van de app Debat Direct. “De pilot heeft te weinig opgeleverd, waardoor we het in de tweede ronde anders hebben aangepakt. Het was nog teveel zo dat de startups op een podium stonden en hun verkooppraatje hielden, en de deelnemers het daarna zelf moesten uitzoeken. Dat werkte niet”, vertelt Kok.

Je moet er continu bovenop zitten: vragen hoeveel contact er is, of bepaalde afspraken al zijn gemaakt

En dus werd de drill voor de tweede ronde – met onder meer De Persgroep, De Groene Amsterdammer en de EO – stukken intensiever. Van Dijk: “Beide partijen moeten op scherp gesteld worden. De mediabedrijven moeten goed formuleren waar ze behoefte aan hebben, en start-ups moeten bedenken welke waarde ze precies bieden.” Ook bij het vervolgproces is MediaMatters nadrukkelijk meer betrokken geraakt. “Je moet er continu bovenop zitten: vragen hoeveel contact er is, of bepaalde afspraken al zijn gemaakt.”

Kerkdiensten

Aan de tweede ronde deden veertien start-ups uit zeven landen mee, zoals AX Semantics, een start-up voor robotjournalistiek die de interesse van één van de deelnemers al heeft. Een bijzondere match is die tussen Uscoutfor en de EO. “Uscoutfor heeft een cameratechnologie ontwikkeld om snel samenvattingen te maken van voetbalwedstrijden. De EO wil die techniek gebruiken voor de uitzendingen van kerkdiensten”, zegt Van Dijk.

Een mediabedrijf wil niet hoeven opvoeden, maar gewoon zaken doen

De start-ups zijn al aardig volwassen, en daar zijn ze ook op uitgekozen. Het doel is snelle en concrete samenwerking, en dan helpt het niet als een start-up pas net uit het ei gekropen is. “Een mediabedrijf wil niet hoeven opvoeden, maar gewoon zaken doen.”
Robotjournalistiek, cameratechnologie: de deelnemende startups bieden veelal technische hoogstandjes. Zitten daar diensten tussen die ook voor kleine media als De Groene haal- en betaalbaar zijn? Ja, zegt Kok. “Een goed voorbeeld is het data-analyseplatform Deep.BI. Daarmee kunnen uitgevers op basis van data het werven en behouden van abonnees optimaliseren. Ze kunnen bijvoorbeeld analyseren waardoor abonnees afhaken. Of bestaande abonnees gericht extra content te bieden.”
De kosten zijn soms een issue, geeft hij toe. “Maar veel start-ups bieden standaardlicenties die niet peperduur zijn. De goedkoopste licentie van AX Semantics is 7.500 euro per jaar, dat vind ik niet veel.”

Versoepelen

MediaMatters is van stichting iMMovator en kwam tot stand dankzij subsidies van het Stimuleringsfonds en het ministerie van OCW en bijdrages van mediabedrijven. Van Dijk en Kok willen het uiteindelijk op eigen benen laten staan, middels deelnamekosten (voor de grownups) en commissies op deals (voor de start-ups).
Het nut is niet alleen om wensen en behoeftes beter te matchen. MediaMatters komt soms mediabedrijven tegen met koudwatervrees. Vaak ligt de focus erop om eerst het lek boven te krijgen voordat men wil gaan innoveren. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten, legt Van Dijk uit. “De start-ups zijn er vaak juist op gericht om bestaande processen te versoepelen. Neem AX Semantics. De vraag die we daarover krijgen is: ‘gaat robotjournalistiek ons werk overbodig maken?’ Maar het neemt juist werk uit handen.”
En meer vrije handen, redeneren de mannen, leidt weer tot meer kwaliteit. “Dat is uiteindelijk ons hogere doel: dat het leidt tot betere en meer relevante journalistiek voor consumenten.”

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.