Innovatieprogramma

Gaat jouw hart sneller kloppen van journalistieke innovatie? Heb jij altijd al willen weten hoe journalistieke organisaties zoals Follow the Money of De Correspondent zo succesvol zijn geworden? Heb jij misschien zelf een idee voor een journalistieke innovatie? Dan heeft het SVDJ hét perfecte programma voor jou! De Accelerator Light.

Het Accelerator Light programma start in het najaar van 2022. Vanaf augustus 2022 kun je je hiervoor aanmelden via deze pagina. Wil je meedoen aan ons reguliere programma? Bekijk de SVDJ Accelerator hier

Dit programma is bedoeld voor mensen die iets willen met journalistieke innovatie – maar nog niet precies weten wat. Samen met de beste journalistieke vernieuwers ga je in drie zaterdagmiddagen in het najaar van 2022 aan de slag met de nieuwste innovatietechnieken. Je volgt interactieve workshops en brengt de opgedane kennis direct in de praktijk tijdens live experimenten. Hoe ondervraag ik mijn doelgroep het beste? Of hoe zet ik precies een a/b-test op? Wat gebeurt er als ik A doe? En wat als ik B doe? Met hulp van experts en oud-Accelerator deelnemers ga je aan het werk. Tijdens elke bijeenkomst boek je live resultaat. Je gaat aan de slag met echte gebruikers en bouwt echte oplossingen – en dat elke keer binnen een halve dag. Laagdrempelig, praktisch en niet te vergeten: leuk en leerzaam!

Aanvraagperiode
Augustus 2022
De Accelerator Light is een laagdrempelig journalistiek innovatieprogramma. Leer in 3 middagen de kneepjes van het innoveren.

Seintje ontvangen wanneer je je kunt inschrijven? Laat je mailadres achter.

E-mailadres(Vereist)
Nieuwsbrief
Toestemming(Vereist)

Programma

Voor wie?

Bij de Accelerator Light draait het niet om wat jij komt brengen, maar om wat jij komt hálen. Daar hoef je geen startup voor te zijn. De Accelerator Light biedt ruimte aan iedereen met interesse voor journalistieke innovatie. Van studenten en beginnende teams, tot eigenwijze eenlingen en teams die zich willen voorbereiden op ons reguliere innovatieprogramma de SVDJ Accelerator. In totaal is er ruimte voor 18 deelnemers. Een deelnemer kan een individu zijn, maar ook een groter team. Jij bepaalt wat je uit het programma wilt halen – en wij helpen jou daar de juiste kennis en tools bij in te zetten.

Het programma is gericht op het vergroten ven jouw innovatieskills, gestoeld op de Design Thinking-methode. Het programma is niet ontworpen om mensen te helpen bij de ontwikkeling van bepaalde journalistieke skills, daar zijn andere interessante regelingen en cursussen voor. Bijvoorbeeld bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten of het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Het programma  

Iedere deelnemer aan de Accelerator Light volgt hetzelfde programma van drie verplichte bijeenkomsten: De data voor bijeenkomsten in het najaar van 2022 worden later bekendgemaakt. 

Deelname aan de bijeenkomsten is verplicht. Hoewel we de de Accelerator Light graag weer in fysieke vorm zouden laten plaatsvinden, weten we door de maatregelen omtrent de coronacrisis niet of dit ook daadwerkelijk kan. Houd hiervoor de website in de gaten. Ook zullen we voorafgaand aan de bijeenkomsten tijdig laten weten waar en op welke manier de bijeenkomst plaatsvindt.

Wie kan zich aanmelden?

De Accelerator Light heeft plek voor 18 deelnemers. Een deelnemer kan een individu zijn, maar ook een groter team. Deelname aan de Accelerator Light is gratis, maar omdat er beperkt plek is vindt er een selectie plaats. Het maakt niet uit hoeveel innovatieve kennis je al hebt of hoe professioneel je al bent. Voor de selectie kijken we enkel naar de motivatie van potentiële deelnemers. Wij willen met de Accelerator Light een brede groep mensen en organisaties bedienen. We zijn dus ook naar die breedte op zoek. Het simpele aanmeldformulier is daar volledig op gericht. Bij de selectie scoren we daarom op de volgende drie criteria:

  1. Ambitie: Wat je uit de Accelerator Light wil halen, bepaal je zelf. Maar wij zijn wel op zoek naar mensen die weten wát ze dan uit het programma willen halen. Een hogere ambitie scoort geen hogere punten. Sterker nog: de ambitie moet wel binnen de grenzen van de Accelerator Light passen. Hoe duidelijker je ambitie daarom is, hoe beter.
  2. Diversiteit: Dit is een sterk relatief criterium. De diversiteitsscore wordt altijd bepaald in relatie tot andere potentiële deelnemers. We zijn op zoek naar een brede groep deelnemers. Daarom kijken we naar de verhouding tussen professionele achtergronden, werkervaring ten opzichte van studenten, organisatie ten opzichte van zelfstandigen en verspreiding door het land.
  3. Impact: We stellen de Accelerator Light graag open voor iedereen, maar de kerntaak van SVDJ is om de Nederlandse journalistieke sector te stimuleren. Daarom zoeken we wel naar mensen en organisaties die hier zo goed mogelijk aan bij kunnen dragen. Een bepaalde affiniteit of ambitie met de journalistiek vergroot de kansen dat de kennis en kunde uit het programma een bredere impact zullen hebben.

Wat is de Accelerator Light?

Design Thinking

Op de bijeenkomsten nemen we jullie mee in de belangrijkste principes van innovatie. Hierbij staat Design Thinking centraal. Met deze methode innoveren we niet vanuit de maker, maar vanuit de gebruiker. We proberen te begrijpen tegen welke problemen nieuwsgebruikers, journalisten en redacties aanlopen – om daar vervolgens oplossingen voor te ontwerpen. Hoe dat werkt en wat daar allemaal bij komt kijken, wordt behandeld tijdens de bijeenkomsten. Vervolgens brengen we de opgedane kennis direct in de praktijk, op die manier zie je nog dezelfde dag resultaat van de methode.

Begeleiding door experts uit de sector

Dit doen jullie niet alleen. Jullie worden hierin bijgestaan door de beste journalistieke vernieuwers van Nederland. Dit team van experts bestaat uit ervaren journalisten, marketeers, developers, ondernemers, uitgevers en specialisten op het gebied van Design Thinking en experimenteren. Een aantal van deze experts heeft zelf de SVDJ Accelerator doorlopen of heeft een succesvolle (journalistieke) startup opgezet. Zij weten als geen ander hoe het is om te innoveren en te ondernemen binnen de journalistiek.

Experimenteren

Onder begeleiding van deze experts en alumni gaan jullie aan de slag met de live experimenten. Wat werkt en wat werkt niet? We zullen geslaagde en minder geslaagde experimenten uit eerdere edities van de Accelerator bespreken en laten jullie precies zien waarom mooie experimenten juist lelijk moeten zijn.

Elke bijeenkomst heeft zijn eigen thema. Denk bijvoorbeeld aan doelgroeponderzoek of prototypes bouwen. De bijeenkomsten bestaan uit verschillende onderdelen. Naast live experimenteren, worden er ook interactieve workshops georganiseerd, waarin jullie de experts op alles kunnen bevragen. Daarnaast leer je hoe je een pakkende elevator pitch houdt. Je weet maar nooit wanneer je die nodig hebt.

Wat wordt jouw Challenge? 

Iedereen doet om een andere reden mee aan de Accelerator Light. Voor de één is dat het aanwakkeren van een eerste innovatief vlammetje. Een volgende heeft al een eerste idee, maar nog geen team. Tot slot is er de groep die graag mee wil doen aan de reguliere SVDJ Accelerator, maar daar nog niet klaar voor is – en  zich hiermee kan voorbereiden. Wij zorgen ervoor dat iedereen direct aan het werk kan – of je nou een team hebt of in je eentje bent, met of zonder idee.

Teams zonder idee, krijgen een case toegewezen van ons, waarin je samen met je team een journalistiek probleem gaat oplossen (Probleem? Ja, want: les 1 van innoveren: word verliefd op een probleem, niet een idee). Eenlingen zonder team, worden aan elkaar gekoppeld en zullen gezamenlijk aan een (door SVDJ bedacht) probleem gaan werken (want, les 2 van innoveren: zelfs Steve Jobs was niets zonder een team).

Tijdens de bijeenkomsten worden live experimenten uitgevoerd, zodat je direct kan ervaren wat het is om op een innovatie manier te werken. Elke bijeenkomst heeft een Challenge. Met deze challenges kun je mooie prijzen winnen. Een challenge win je niet doordat een live experiment je gelijk bevestigt, maar doordat je het meeste van een experiment hebt geleerd. Dat is namelijk de basis van succesvolle innovatie.

Als je buiten de bijeenkomsten verder wil werken aan je innovatieve probleem en oplossing, kunnen de prijzen daarbij helpen. Denk aan het winnen van een vervolgexperiment, waarin je met een klein advertentiebudget gaat testen of potentiële gebruikers interesse hebben in jouw idee. Een ander voorbeeld is het volgen van een extra workshop over doelgroeponderzoek of marketing.

Mocht je de Accelerator Light meer willen volgen ter kennismaking met innovatie, dan stemmen we daar de prijzen op af. Dan win je bijvoorbeeld een meet&greet met een oprichter van een succesvolle journalistieke startup, om inspiratie op te doen en je nieuwsgierigheid volledig te kunnen botvieren.

Heb je nog vragen over de Accelerator Light? Neem contact met ons op via 070 3617111 of onderstaand formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.